Nobel-díjasok a Gomorra írója mellett

Hat Nobel-díjas hétfőn közös közleményben kérte az olasz kormányt, hogy teljesítse kötelességét és védje meg a Gomorra című maffiatörténet szerzőjét, Roberto Savianot, aki életveszélyes fenyegetések miatt hazája elhagyására készül.

“Elfogadhatatlan, hogy 2008-ban Európában ilyesmi történik” – olvasható az olasz La Republika című lapban megjelent írásban, amelyet Mihail Gorbacsov, Desmond Tutu, Orhan Pamuk, Günter Grass, Rita Levi Montalcini és Dario Fo írt alá.

Roberto Saviano író a napokban jelentette be, hogy elhagyni készül Olaszországot, miután a Camorra nevű szervezett bűnözői csoport beígérte, hogy az év végéig végez vele.

A 28 éves Salviano Gomorra című könyvéből 1,2 millió példányt adtak el csak Olaszországban. 42 nyelvre fordították le. A történet filmadaptációja pedig második díjat nyert idén Cannes-ban. A sikerek ellenére az író mégsem boldog, mert két éve rendőri védelem alatt áll. “Élni, akarok, otthont akarok, szeretni akarok, meg akarok inni egy sört nyilvános helyen…nem akarok úgy beszélni magamról, mintha fertőző beteg lennék” – írta múlt héten Salviano ugyanebben az olasz lapban.