Nobel-díj – Orbán: az EU-nak ítélt békedíj egy eszmének kijáró elismerés

Budapest, 2012. október 12., péntek (MTI) – Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak odaítélt Nobel-békedíj annak az eszmének kijáró elismerés, amely megmutatatta, hogy lehet a két világháború által megtaposott területeken békés egymás mellett élést kialakítani.

A norvég Nobel-bizottság pénteken Oslóban jelentette be, hogy az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje.
“Egyhuszonheted a mienk. Még sosem kaptunk egyhuszonhetednyi béke Nobel-díjat” – reagált a kormányfő az Ivica Dacic szerb miniszterelnökkel közös budapesti sajtótájékoztatón a bejelentésre.

Mint fogalmazott, ez egy eszmének kijáró elismerés, az EU ugyanis egy eszmét is képvisel, mégpedig azt, hogyan lehet a két világháború által megtaposott területen békés egymás mellett élést kialakítani, és hogyan lehet korábban egymással konfliktusban álló nemzetek között olyan sajátos együttműködési rendszert létrehozni, amely a nemzeti érdekek mellett a közös érdekekre épül.

Orbán Viktor szerint a gratuláció alkalmával az alapítókat kell felidézni, mert bár ma az EU természetes képződménynek tűnik, de megalakításakor nem volt az, bátorság és eltökéltség kellett a létrehozásához. Ezért ez a békedíj leginkább talán az alapítókat illeti – hangsúlyozta.

A tájékoztatón Ivica Dacic is gratulált az EU-nak, és szintén azt mondta, az unió az európai népek közös családjáról szóló eszmének a megvalósulása.

– MTI –