Nobel-békedíjra jelölték a WikiLeaks honlapot

A norvég parlament egyik képviselője szerdán bejelentette, hogy a WikiLeaks internetes portált jelölte meg a 2011-es év Nobel-békedíjára. A képviselő szerint ugyanis a titkos háborús és diplomáciai iratokat kiszivárogtató oldal az átláthatóság jelképévé vált világszerte.

Állítása szerint a WikiLeaks közvetve befolyásolta a jelenlegi egyiptomi eseményeket. A tüntetéssorozat ugyanis tunéziai mintára kezdődött, ahol 23 év után, januárban elűzték az államfőt, miután a WikiLeaks nyilvánosságra hozta a tunéziai elnök családjának vagyoni helyzetét.

Az idei Nobel-békedíjra keddig lehetett leadni a javaslatokat. A kitüntetésre világszerte több ezren – köztük politikusok, tudósok, nemzetközi intézmények alkalmazottai – neveztek meg jelölteket. A norvég parlamenti képviselő, Snorre Valen a kormánykoalíciót alkotó Szocialista Baloldal nevű párt tagja szerint: “A WikiLeaks egyetemes értékeinkért küzd azzal, hogy feltárja a korrupciós eseteket, háborús bűnöket és kínzásokat – amelyeket időnként a norvégok szövetségesei követnek el” – írta internetes oldalán Snorre Valen.
– Független Hírügynökség –