NOBEL – Egy német és két francia kapta az orvosi Nobel-díjat

Az AIDS vírusának felfedezéséért kapta hétfőn az idei orvosi Nobel-díj felét egy francia tudóspár. A díj másik felét egy német kutatónak adták, aki feltárta, hogy a humán papillomavírus méhnyakrákot okoz.

A Nobel-bizottság indoklása szerint Francoise Barre-Sinoussi és Luc Montagnier felfedezése, hogy a HIV okozza a szerzett immunhiányt, elengedhetetlen volt a betegség biológiájának megértéséhez és kezeléséhez. A két francia tudós munkája vezetett el azokhoz a diagnosztikai módszerekhez és a vérkészítmények átvizsgálásához, amelyek korlátok közé szorították az AIDS-világjárványt. A megelőzés és a kezelés együtt hathatósan csökkentette a betegség terjedését, és ugrásszerűen javította a kezelt AIDS-betegek életkilátásait – húzta alá a díjat odaítélő Nobel-bizottság.

A HIV-vírus tönkreteszi az emberi szervezet immunrendszerét. A világon 25 millió ember halt meg AIDS-ben, és 33 millióra teszik a fertőzöttek számát.

Barre-Sinoussi 61 éves, a párizsi Pasteur Intézet professzora. Montagnier 76 éves nyugalmazott professzor, a párizsi AIDS-kutatási és – Megelőzési Világalap igazgatója.

A német Harald zur Hausent a méhnyakrák elleni küzdelemért tüntették ki. Zur Hausen az akkori tudományos dogmával szembehelyezkedve állította, hogy a méhnyakrákot vírus okozza – emelte ki a Nobel-bizottság. Felfedezése elősegítette a humán papillomavírus és a rák keletkezése közötti összefüggés megértését, valamint a méhnyakrák elleni védőoltás kidolgozását.

A méhnyakrák a második leggyakoribb rákbetegség a nőknél. A világ lakosságának 50-80 százaléka humán papillomavírussal (HPV) fertőzött, de a HPV nem minden esetben okoz rákot. A méhnyakrákkal diagnosztizált nők 99,7 százalékánál azonban kimutatható a papillomavírus. A világon évente fél millió nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot.

Harald zur Hausen 72 éves, nyugdíjas professzor, korábban ő volt a heidelbergi Német Rákkutató Központ igazgatója.