NOBEL – egy japán és két amerikai tudós kapták a kémiai Nobel-díjat

A japán Oszamu Simomura, az amerikai Martin Chalfie és Roger Y. Tsien kapták az idei kémiai Nobel-díjat. Ezt az elismerést odaítélő testület közölte szerdán Stockholmban. A tudósok a zölden fluoreszkáló protein (GFP) felfedezéséért kapják a díjat.

A zölden fluoreszkáló fehérjét először egy medúzában fedezték fel a tudósok: kék fénnyel megvilágították és az élőlény zöld fényt adott vissza. A hordó alakú GFP-t ezután legfőként a molekuláris biológiai kutatásokban használták egyfajta jelzőrendszerként a sejtekben történő folyamatok vizsgálatakor. Egy különleges mikroszkóp segítségével követhető a világító protein útja a sejtben, legfőképpen ultraibolya sugárzás alatt.

A GFP-t első alkalommal a Bostoni Egyetemen dolgozó Oszamu Simomura mutatta ki a ’60-as években. Tudóstársaival együtt 1992-ben jutottak arra a megállapításra, hogy a molekuláris biológiai kutatásokban is hasznosíthatják a felfedezett anyagot. Roger Tsien volt az, aki 1995-ben hajtotta végre az anyag első mutációját.

Legközelebb csütörtökön az irodalmi Nobel-díj tulajdonosát hirdetik ki, majd pénteken a Nobel Békedíj nyertesének nevét közlik Oslóban. Október 13-án hirdetik ki, hogy ki kapja a közgazdasági Nobel-díjat. A hivatalos díjátadó december 10-én lesz.