NOBEL – Az AIDS története – HÁTTÉR

Az AIDS történetének fontosabb állomásai:

1920-as,1930-as évek – feltevés szerint ekkor töri át a SIV majomvírus a fajok közötti korlátot, és terjed át emberre is, miután Közép-Afrika nyugati részében vadászok fertőzött majomhússal érintkeznek.

1981 – New Yorkban 8 fiatal homoszexuálisnál Kaposi-szarkómát diagnosztizálnak, amely pedig inkább öreg embereknél fordul elő. Los Angelesben pedig 5 meleg ritka fajta tüdőgyulladást kap. Ezzel kelti fel az amerikai egészségügyi hatóságok figyelmét az új betegség.

1982 – Megszületik az AIDS – szerzett immunhiány-tünetegyüttes elnevezés. Egy 20 hónapos kisgyerek AIDS-es fertőzésben hal meg vérátömlesztés után. Ez az első egyértelmű jele annak, hogy az AIDS-t nemcsak homoszexuális nemi érintkezés útján lehet elkapni.

1983 – Egy francia kutatócsoport – tagjai között van Luc Montagnier és Francoise Barre-Sinoussi – izolálja az AIDS-t okozó vírust. Először fertőződnek meg heteroszexuális férfiak.

1984 – Robart Gallo amerikai tudós leírja az AIDS-t okozó vírust, de hamarosan kiderül, hogy ez ugyanaz, amit a franciák találták.

1985 – Kereskedelmi forgalomba kerül az első AIDS-teszt, amellyel ellenőrizni lehet a vérbankok készleteit. AIDS-ben meghal Rock Hudson hollywoodi színész sztár, az első híresség, akiről kiderül, hogy AIDS-es.

1987 – engedélyezik az első HIV elleni gyógyszert, az AZT-t, amely nem gyógyít, de lassítja a betegség előrehaladását.

1991 – AIDS-ben meghal Freddy Mercury, a Queen rockegyüttes énekese. Earvin Johnson, a “Magic” bejelenti, hogy HIV-fertőzött.

1994 – Bebizonyosodik, hogy az AZT drámaian csökkenti az újszülöttnek az anyától való HIV-fertőzését

1996 – Alkalmazni kezdik a vér HIV-szintjét lényegesen csökkentő hármas gyógyszerkoktélt (HAART). Az ENSZ felállítja AIDS elleni programját, a UNAIDS-et. Súlyosbodik az AIDS-járvány Kelet-Európában, az egykori Szovjetunióban, Indiában és Kínában.

1998 – Halványul a remény, kiderül, hogy a vírus újra támad, ha abbahagyják a HAART-kezelést.

2000 -Dél-Afrika válik az AIDS-világjárvány közponjává. Az ENSZ célul tűzi ki, hogy 2015-re meg kell állítani az AIDS terjedését.

2006 – Az ENSZ-közgyűlés elhatározza, hogy 2010-re mindenütt elérhetővé kell tenni a HIV-, illetve AIDS-kezelést.

2007 – Csaknem 3 millió ember kap már gyógykezelést a fejlődő országokban. De további csaknem 7 millió HIV-es vagy AIDS-es nem jut orvosi ellátáshoz.

2008 – Francoise Barre-Sinoussi és Luc Montagnier orvosi Nobel-díjat kap a HIV-vírus felfedezéséért.