NOBEL – A Nobel-díjas Montagnier szerint hamarosan lesz oltóanyag az AIDS ellen

Négy éven belül lesz AIDS elleni oltóanyag – jósolja az egyik friss orvosi Nobel-díjas. Luc Montagnier ((lük montányié)) virológus hétfőn kapta meg az orvosi Nobel-díj felét kolléganőjével, Francoise Barre-Sinoussival ((fraaszoáz bárr szinusszi)) együtt az AIDS-t okozó HIV vírus felfedezéséért.

Montagnier szerint az vakcina nem megelőző védőoltás lesz, hanem terápiás szer. Azok kapnák, akik már megfetőződtek. Az oltóanyag 3-4 éven belül elkészülhet, ha lesz hozzá anyagi támogatás. “Három-négy éven belül lehetséges, ha lesz hozzá pénzem” – mondta a 76 éves tudós.

Az oltóanyag lassítaná a fertőzés előrehaladását, és megerősítené a páciens immunrendszerét.

A HIV-vírus tönkre teszi az emberi szervezet immunrendszerét. A világon 25 millió ember halt meg AIDS-ben, és 33 millióra teszik a fertőzöttek számát.

Montagnier 1983-ban fedezte fel Párizsban a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) kórokozóját, a HIV vírust. Munkatársai között volt Francoise Barre-Sinoussi is, akivel együtt kapta hétfőn a Nobel-díj felét.

A díj másik felét Harald zur Hausen ((harald cur hauzen)) német kutatónak adták, aki feltárta, hogy a humán papilloma vírus méhnyakrákot okoz. Felfedezése elősegítette a méhnyakrák elleni védőoltás kidolgozását.