No ki az, akinek 200 telója van?

Berdár Péter, egyik legrégebbi darabjával
Berdár Péter, egyik legrégebbi darabjával - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Berdár Péter 35 éves miskolci fiatalember szervizes egy telefonboltban. Na és akkor mi van? – kérdezhetik. Arcok a megyéből: Berdár Péter Nokia-telefon-gyűjtő.

Ja, Péternek van 200 darab vadi új Nokia mobiltelefonja.

– 20 éves koromban, 2000-ben a családban már mindenkinek volt mobilja, így kaptam én is egy 3210-es Nokiát – mereng el Péter. – Aztán megtetszett az az öt betű és a kékség. Elkezdtem gyűjteni a Nokiákat, mára közel 200 darab van gyönyörű állapotban, makulátlanul, töltővel, új akkumulátorokkal, headsettel. Hol tárolom? A gyerekszobában! Nincs gyerek még, de a feleségem azt mondja, hogy „azok” a gyerekeim. Van egy 27 méteres polcrendszer, rajta a dobozokkal. Most próbálok éppen a Vodafone-hoz beragadt telefonokat megvenni. Óriási pénz a gyűjtés, de megéri, hiszen gyönyörűek a telefonok. A barátokkal sokszor bemegyünk a szobába, leveszünk egy-egy dobozt. Jön a nosztalgia: „Nekem is volt ilyen!”. Ezeken a Nokiás dobozokon nem csak a típusszám van feltüntetve, mint a mostani csomagolásokon. Életképek vannak rajta emberekkel: fagyizó fiatalok, üzletemberek. Hangulata volt és van az egésznek.

Ukrán 8800

Kérdésemre, hogy melyik a legértékesebb, Péter azonnal rávágja, hogy van egy ukrán Black 8800. „Kevés van belőle Magyarországon. Egy srác az eBay-en árul egy 26 perces beszélgetéssel rendelkező fóliásat több mint 400 ezer forintért. Az enyém 0 perces” – mosolyog. De Péternek vannak arany- és titánbevonatú készülékei, azaz a 8-as sorozat. Van „koffer” Nokiája is, ami legalább 20 kiló. És ugye a kommunikátorok.

Péter egyébként nem ismer más Nokia-gyűjtőt és nem csak Magyarországon nem. Tudják, mit csinál szabadsága idején? Évente letakarítja a dobozokat, tölti az aksikat, ellenőrzi, hogy rendben van-e minden. Ez többhetes folyamat reggeltől estig. A szobában például nyolc töltő dolgozik. „Ember nem nyúlhat hozzá!” – teszi egyértelművé. „Legutóbb a családban elromlott egy telefon, átjöttek hozzám, hogy nekem itt van egy csomó, adjak egyet egypár napra. Egyszerűen nem értették, hogy az soha többé nem lesz használva. Nem értették, mi az a gyűjtés…”

Hogy meddig lehet csinálni? Berdár Péter azt mondja, le fog állni, mivel a Microsoft logósak most már a „Nokiák”, azaz vége van a Nokia mobilnak közel 30 esztendő után. „Most már hálózatokat épít a finn cég” – teszi hozzá. Péter búcsúzóul ütős sztorit árul el.

Több milliót ér

Néhány éve megkereste egy debreceni srác, aki eladással foglalkozik.

– Megkérdezte, hogy eladom-e az egészet – mondja a gyűjtő. – Beszélgessünk, mondtam, de hozzátettem: hét számjegyről beszélünk. Tudta, értette. Azonban úgy alakult az élet, hogy mégsem kellett mindenáron megválni a gyűjteménytől, de azóta is keresett több alkalommal.

Amúgy biztosítva van a gyűjtemény. A lakásbiztosításba bele van véve Péteréknél egy „különleges gyűjtemény-biztosítás” több millió forintért. Amikor a biztosítóba elküldte a kért adatokat, az üzletkötő ájuldozott a gyári számokkal, típusszámokkal, fotókkal és minden egyébbel feltüntetett anyagon… Na igen, ilyen egy gyűjtő!

ÉM-JLI
hirdetés


hirdet�s