Nő az uniós hányad a közbeszerzésekben

Az első félévben a tavalyival megegyező számú közbeszerzési eljárást írtak ki Magyarországon, ezek értéke viszont harmadával nőtt, 750 milliárd forint fölé. A recesszió hatására idén várhatóan növekedni fog az uniós támogatású kiírások részaránya – mondta csütörtökön a Közbeszerzések Tanácsának elnöke. Berényi Lajos elmondta azt is, hogy egyre több pénzt fizetnek ki tárgyalásos eljárásban, amit az EU kifejezetten ellenez.

Az idei első félévben 1780 közbeszerzési eljárást írtak ki Magyarországon, ami lényegében ugyanannyi, mint az előző év ugyanezen időszakában. A 752,7 milliárd forint összérték viszont 33 százalékos növekedés egy év alatt. Jelentős a gyarapodás az építési beruházásokban, 12 százalékkal többet ezen a területen költenek el, majdnem minden második kiírás erre irányul. A Közbeszerzések Tanácsának elnöke a második félévben várja a kormány által kifejezetten gazdaságélénkítésnek szánt építési beruházások számának növekedését.

Berényi Lajos szerint a recesszió miatt arra lehet számítani, hogy kevesebb közbeszerzést írnak ki, az uniós támogatásúak aránya viszont nagyobb lesz. A közbeszerzések értékében csaknem kétharmaddal növelték részesedésüket a közszolgáltatók, a központi költségvetési szervek súlya csökkent, az önkormányzatoké viszont növekedett.

Berényi Lajos elmondta: kedvezőtlen tendencia mutatkozik az eljárások lebonyolításában. A tárgyalásos eljárások mennyiségben ugyan jelentősen visszaszorultak a nyílt kiírásokkal szemben, de a tenderek összértékén belül 43-ról 53 százalékra növekedett az arány. Azok választják ezt a megoldást, akik nem tudják pontosan, mit akarnak, ezért a tárgyalásos fordulók során alakítják ki pontos igényüket, szemben a nyílt eljárással, amelynél utólag nem lehet belenyúlni a kiírásba – mondta Berényi Lajos. Az EU kifejezetten ellenzi ezt a módszert, mert ezzel sérülhet a verseny, s néhány esetben ezért vontak vissza támogatást.

Április óta szigorúbb szabályokkal lehet közbeszerzést lebonyolítani. Ennek hatására az év elején jelentősen megnőtt a kiírások száma a régi rend alapján, majd drasztikusan zuhant a tenderek mennyisége. Ennek egyik oka az, hogy többletmunka vár a kiírókra, nő a nyilvánosság az eljárásokban, az EU-támogatású közbeszerzésekben kötelező tanácsadót alkalmazni – mondta a tanács elnöke. Abban is változás történt, hogy eddig a kiírók dönthették el, kizárják-e a pályázók közül a korábban kartellezésért elmarasztalt cégeket, most már ez kötelező nagyobb összegű bírság esetében.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elé került ügyek mennyisége 10 százalékkal, 337-re nőtt 2008. első félévéhez képest. A bíróság elé vitt határozataik száma viszont nagy mértékben, 50-ről 35-re csökkent. Majdnem minden harmadik határozatban jogsértést állapított meg és bírságot szabott ki a döntőbizottság.