Nő a pollen, jön az allergia

Három héttel korábban kezdődik a pollen szezon. Az orvosok azt ajánlják, hogy már most kezdjék el szedni az allergiások gyógyszereiket, mert egy-két héten belül már komoly tüneteket okozhat a szálló virágpor. A szakemberek szerint azonban ebben az idényben a száraz időjárás miatt nem lesz annyi pollen a levegőben, mint a korábbi években.

Úgynevezett pollen csapdával, már több mint 18 éve mérik a levegőben lévő virágpor koncentrációt a Szegedi Tudományegyetem tetején. A gépezetben egy ragadós szalag gyűjti össze a pollenszemcséket.

Lényegében órányi pontosságra meg lehet állapítani, hogy egy adott időpontban mennyi pollen tapadt rá, tehát mondjuk 8 és 10 óra között mennyi virágporszem tapadt rá – mondta a Független Hírügynökségnek Juhász Miklós egyetemi docens.

Idén három héttel korábban kezdődött pázsitfüvek virágzása. Az első virágpor szemcséket a hónap elején találták a szakemberek. A legelőkön és réteken élő pázsitfű eredetileg május közepén virágzik és hatalmas mennyisége miatt komoly allergiás tüneteket okoz.

Juhász Miklós azt mondta, hogy a fűféléknek az az érdekessége, hogy a virágporuk ugyanolyan allergén, mint a parlagfű virágpora, azonban mivel valamivel kevesebb van a levegőben, mint a parlagfű pollen, ezért a második helyre szorultak a veszélyesség szempontjából.

A szénanáthások több mint fele a pázsitfű pollenre is érzékeny, ezért hívják fel a szakemberek a figyelmet arra, hogy 1-2 héten belül beindul a komolyabb virágzás és megnő a levegő pollentartalma.

A tévhittel ellentétben a nyárfáról hulló szöszök, a fa termései nem allergének. A szakemberek vizsgálatai szerint azért okoznak allergiás tüneteket, mert a fűfélék pollenje rátapad, a szél elviszi az emberekhez, ahol a szem és az orr nyálkahártyáján gyulladást okoz.Sporthírek