Nő a levegő szálló por szennyezettsége

Budapest, Miskolc, Nyíregyháza – Több magyar városban, köztük Budapesten is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a levegő szálló por szennyezettsége – tájékoztatott szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint nem várható jelentős változás a következő napok időjárásában, vagyis az érték továbbra is magas marad.

A tárca azt javasolja, hogy a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Pécsen, Várpalotán, Veszprémben, Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten is megemelkedett a levegő kisméretű szálló por (PM10) szennyezettsége, amely helyenként a tájékoztatási szintet is meghaladja a tárca közleménye szerint. A meteorológiai előrejelzés szerint csütörtökön lehet némi javulás egy gyenge hidegfront miatt, de utána vasárnapig nem lesz változás, vagyis magas marad a szennyezettségi érték.

A minisztérium szerint a magasabb levegőszennyezettség egészségügyi kockázatot jelent a kisgyermekeknek, az idősebbeknek és a betegeknek, nekik azt javasolják, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást.

– Független Hírügynökség –