Nő a különbség az amerikai elnökjelöltek támogatottsága között

Egyre nő a szakadék a demokrata és a republikánus elnökjelölt támogatottsága között az amerikai elnökválasztási versenyben. A Pew Research Center október eleji felmérésének eredményei még azt mutatták, hogy Barack Obama hét százalékkal vezet John McCain előtt, a legfrissebb kutatás szerint azonban a demokrata politikus előnye mostanra 14 százalékosra nőtt.

A közvélemény-kutató kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a megkérdezettek 52 százaléka voksolna Obamára, míg McCaint a válaszadók 38 százaléka választaná meg az Egyesült Államok új elnökének. A felmérésből az is kiderült, hogy a szavazók bizalma a két jelölt televíziós vitái után rendült meg McCainben, és mostanra a többség jobban bízik Obamában. A válaszolók 53 százaléka úgy véli, a demokrata jelölt megfelelőbben tudná kezelni a gazdasági válságot, míg mindössze 32 százalékuk gondolja úgy, hogy erre McCain lenne alkalmasabb.

Valamivel kisebb, de szintén markáns különbséget prognosztizált a két jelölt támogatottsága között a Wall Street Journal és az NBC News közös felmérése. A kutatás szerint a szavazók 52 százaléka az illinoisi demokrata szenátorra, míg 42 százaléka az arizonai republikánus szenátorra adná voksát. Az Egyesült Államokban november negyedikén tartják az elnökválasztást.