NNI: Szélsőségesek zavargásokra készülnek március 15-én – RTL Klub

A Nemzeti Nyomozó Iroda információ szerint szélsőséges csoportok zavargásokra készülnek március 15-én. Ennél többet azonban nem árultak el, hisz még tart az információk ellenőrzése. Közben a Fidesz szóvivője arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedélyezzenek a megemlékezésük közelébe más demonstrációt, a kormány pedig leszavazta a rendőrségi törvény módosítását.

A Fidesz azt szerette volna, hogy módosítsák a rendőrségi törvényt, és tiltsák meg a gumilövedék használatát még március 15-e előtt. Göndör István (MSZP) ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a frakciójuk ezt a kampányízű módosítást nem támogatja. Így a képviselők végül nem szavaztak a módosításról.

Az Európai Unióban egyébként eltérő a gyakorlat a gumilövedékek használatában. Az EU igazságügyi biztosa nemrég azt tanácsolta a tagországoknak, hogy a rendőrök ne használjanak gumilövedéket a zavargók ellen. A magyar parlament leghamarabb árprilisban dönthet erről.

A Fidesz március 15-én az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez és az oda vezető utakhoz jelentette be rendezvényét, ezt a rendőrség tudomásul vette. Csakhogy a korábban a Kossuth téren tüntetők is bejelentették, hogy a közelükben – a Petőfi szobornál – szeretnének demostrálni. A Fidesz azt kéri, hogy ezt ne vegye tudomásul a rendőrség. Szijjártó Péter, a párt szóvivője úgy fogalmazott, hogy nyilvánvalóan egy ugyanerre a környékre 15 órára engedélyezett rendezvény provokációra ad lehetőséget, és kockáztatja a megemlékezéseken részt vevő ünneplők biztonságát is.