NNI: szakszerûen fogták el a rektort

Törvényesen, szakszerûen és arányosan jártak el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát elfogó rendõrök a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint. Korábban a befolyással üzérkedéssel gyanúsított férfi az ügyvédje útján azt közölte, hogy a kommandósok földhöz vágták. Az NNI- nél kivizsgálták az esetet és mindent rendben találtak. Szerintük a rektor passzív ellenállást tanúsított: a földre feküdt és maga alá húzta a kezeit, így próbálta megakadályozni a bilincselést. A rendõrök igazát az NNI szerint videofelvételek bizonyítják.

Az NNI szerdai tájékoztatása szerint “az egyik gyanúsított elfogásakor alkalmazott rendõri intézkedés ellen az eseményt követõen panasszal nem élt, de késõbb védõje útján különbözõ sajtóorgánumokon keresztül panaszának adott hangot az elfogáskor tanúsított rendõri intézkedés ellen.”

Az NNI szerint az elfogás körülményeit kivizsgálták és mindent rendben találtak. A gyanúsított passzív ellenállást tanúsított. A rendõri intézkedés megakadályozására a kezeit görcsösen maga alá húzta, így bilincselése közben homlokán hámsérülést szenvedett. Az elfogást fegyveres biztosítással hajtották végre. “Az alkalmazott módszer teljes mértékben megfelel az erõszakos magatartású, esetlegesen fegyverrel rendelkezõ személy elfogásakor alkalmazott taktikai eljárásoknak, aránytalanság sem a testi kényszer alkalmazásakor, sem pedig a bilincseléskor nem volt megállapítható” – közölte az NNI. Ezt az elfogás utáni orvosi szakvélemény, fogdai, rendõri jelentések és az elfogáskor készült videofelvételek is alátámasztják.

A Nemzeti Nyomozó Irodának nem tud arról, hogy a gyanúsított, vagy jogi képviselõje hivatalos panaszbeadvánnyal élt volna a Nemzeti Nyomozó Irodánál, vagy más szervnél az elfogás körülményeivel kapcsolatban.Sporthírek