Ünneplôben az otthonunk

Nyíregyháza – A tavaszi hagymás virágok – tulipán, jácint – üde harsány színekkel nemcsak vidámságot, hanem életet és illatokat is varázsolnak otthonunkba. Ezeket cserépben, apró ládákban, kosarakban rendezhetjük el ízlésesen. Közéjük a húsvét közeledtével tojásokat rejthetünk, hogy ünnepi hangulatban fogadhassuk vendégeinket.

– Nemcsak a boltokban vásárolt kellékek lehetnek mutatósak, otthon talált darabokat is használhatunk. A színes virágok mellett jól mutat a valódi tojáshéj is, miután kifújtuk a tartalmát. Koszorúkra is helyezhetjük ezeket, amiket mohával, árvácskával köríthetünk. Ha a készülôdés során nincs idônk a préseléssel bíbelôdni, akkor két papír közé téve vasalóval is kiszoríthatjuk a nedvességet a szirmok-ból – sorolta a hasznos ötleteket Valkovics Gyöngyi lakberendezô.

A kevesebb több

Az asztali díszek elkészítésével kapcsolatban azonban némi óvatosságra int bennünket a szakember.

– Nem érdemes túlságosan telezsúfolni az asztalt, mert a húsvét alapvetôen az étkezésrôl, a vendéglátásról szól – a szeretettel, ízlésesen elkészített és feltálalt ételek pedig önmagukban is esztétikusak. A nagyon kicsi helyiségekben, az ételek közelében kerülni kell a túl erôsen illatozó növények használatát, ezekben az esetekben kiválóan alkalmazható lehet az ilyenkor még virító arany-vesszô, vagy a díszlô gyümölcsfaágak.

– A húsvéti ünnepek alatt is elsôsorban természetes anyagokat javaslok a környezetünk dekorálásához. A fa, a virág, a tojás mind-mind az élet, a megújulás, a feltámadás szimbólumai – ezeket bátran alkalmazhatjuk a húsvéti ünepek alatt. Ott azonban ahol gyerekek vannak, érdemes beszerezni egy-egy színes nyuszit, kiscsibét, a hatás garantáltan nem marad el. Azt azonban vallom, hogy a kevesebb – húsvétkor is több – mondta Valkovics Gyöngyi.

– Pók Viktória –