Ünnepi programok szerényebben

Budapest – A hagyományoktól kicsit eltérő, a tavalyinál szerényebb lesz a március 15-ei ünnep. Nem lesz ott a zászlófelvonáson az államfő és nem mond beszédet a Múzeumkertben a miniszterelnök, nem lesz óriáskokárda a Parlamentnél és a 2-es villamos sem kap szerepet az ünnepi eseményekben.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján a központi ünnepség – a hagyományokhoz híven – zászlófelvonással kezdődik a Kossuth téren. A 9 órai eseményen azonban – a redszerváltás óta először – nem lesz jelen az államfő, Sólyom László egy erdélyi rendezvényen lesz akkor.

A Nemzeti Múzeumnál fúvós térzenével folytatódik a program fél 11-kor, 11-kor egy 5 tagú családot megtestesítő színészcsapat eleveníti fel a 159 évvel ezelőtti eseményeket.

A miniszterelnök – tekintettel a feszült helyzetre – az idén nem mond ünnepi beszédet a Múzeumkertben, csak este a Művészetek Palotájában a Danubia Szimfonikus Zenekar és a 100 tagú Vándor Kórus koncertje előtt.

A Múzeumkertben 12 és 17 óra között 1848 márciusának hangulatát idéző bemutatók, kézműves foglalkozások lesznek – elsősorban gyerekeknek, családoknak.

Az ünnepi díszbe öltöző Lánchídon – idén is, mint tavaly – a 12 ponthoz kapcsolódó installációk idézik föl a forradalmi nap eseményeit.

A korábbi két évtől eltérően az idén nem állítanak fel virágokból készült óriáskokárdát és a 2-es villamos vonalán sem idézik fel installációkkal a szabadságharcot a Kossuth tértől a Duna korzóig.

Tavaly az ünnep előestéjén rock-koncert is volt, a Republic lépett fel a Magyar Tudományos Akadémia előtt – az idén nem lesz ilyen.

Az állami rendezvényeket a LEON kft. szervezi – feleannyi pénzből, mint a múlt évben.Sporthírek