Ünnepi határhelyzet

Elfogták
Elfogták
Nyírbátor – A nagy hét és a húsvéti ünnepek aránylag csendesen teltek el a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon.

Az igazgatóság  román viszonylatú határátkelőhelyein sehol sem alakult ki várakozás. Ez idő alatt az Ukrajnába utazók is hamar átjutottak az államhatáron. Kifelé csak Záhonynál a teherforgalomban résztvevőknek kellett várni néhány – egyes esetekben akár nyolc órát is. Az ezen a határszakaszon hazánkba beutazni szándékozóknak azonban 1-2 órát időnként valamennyi határállomáson várniuk kellett a szigorított vámvizsgálatok miatt.

A határőrök elfogtak egy szerb és két magyar körözött személyt. A külföldit adócsalás, két honfitársunkat testi sértés, illetve csalás miatt keresték a hatóságok. A határőr nyomozók egy ukrán és öt magyar állampolgár ellen indítottak büntetőeljárást a korábban elkövetett embercsempész tevékenységükért.

Közokirat-hamisítás miatt hat személyt számoltattak el a végek őrei – három moldáv, két magyar és egy ukrán állampolgárt. A külföldiek rendészetével kapcsolatos szabályokat  41-en sértették meg, valamennyien ukrán állampolgárok. Közülük 35-en összesen 771 nappal – átlagosan fejenként 22 nappal – tartózkodtak tovább hazánkban a megengedettnél. Hárman nem tettek eleget szálláshely bejelentési kötelezettségüknek, hárman pedig az átutazásra jogosító schengeni vízumot egyszeri beutazásra használták fel.

Az államhatáron a száraz időben három tűzátterjedés is történt – egy ukrán, kettő pedig román területről kiindulva. Lopás miatt két, garázdaság miatt két, súlyos testi sértés miatt egy, könnyű testi sértés miatt egy, fekete munka miatt négy, tiltott kéjelgés miatt pedig két magyar állampolgárral találkoztak szolgálatuk során a határőrök.

Határrendészeti szabálysértést 31 személy – 14 ukrán, 8 magyar, 7 román, 1 orosz és 1 német állampolgár, közlekedésrendészetit 219 illető – 185 magyar, 31 román, 2 ukrán és 1 osztrák követett el.

– Tanyik József –