Ünnepelt a Fidesz a Nyilas Misi Házban

Fidesz ünnepség a Petőfi téren
Fidesz ünnepség a Petőfi téren
Mintegy 150-en gyűltek össze a Nyilas Misi Házban Miskolcon a Fidesz rendezvényén március 15. előestéjén.   Tolcsva 2007.03.14.

Szabó Sándor református lelkész üdvözölte a jelenlevőket, rövid beszédében hasngsúlyozta, hogy március 15. nem csak a hazaszeretet, hanem a nemzet ünnepe, azok ünnepe, akik vállalják az egy nemzethez tartozást. A magyar szabadság ünnepe is, az október 23-i események óta veszélyben forog a haza szabadsága, ne engedjük, hogy örömünket, ünnepségünket bárki elrontsa.

Ezután Pelczné dr. Gál Ildikó országyűlési képviselőnek adta át a szót, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy árnyék vetül az ünnepre, ne engedjük, hogy kihunyjon a fény, mert akkor a sötétség marad ott. A rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy a Kossuth tér szobrai egyedül vannak az ünnepen. Azért kell dolgoznunk, hogy ahol őseink sírjai domborulnak, erős európaiként, erős magyarországként éljük napjainkat. Ezután a a Nyilas Misi Ház Pereputty Táncegyüttese lépett fel, majd a Tolcsvai trió március 15-i műsora hallható. Fél hat körül vonulnak át a résztvevők a Petőfi térre gyertyával.

19:15: A Petőfi szobornál Lenártek András, a Fidesz önkormányzati képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Balázs István szavalta el a Nemzeti dalt és a Kossuth nótát hallgatták meg a jelenlévők a miskolci Harsona Kvartett előadásában.

Dr. Tőkéczki Lászlótörténész ünnepi beszédében a március 15. történelmi hatásáról beszélt arról, hogy az akkor történtek hogyan járultak hozzá a mai helyzet kialakulásához. 1848. a félelemmentes felszabadulást hozta – fogalmazott. Éppen ezért kellene ma is kiállni a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság mellett. Kár lenne ezt a jogot elveszíteni, mert visszajöhet a Kádár-korszak hazugsága. Tőkéczki László szerint nem lehet politizálás nélkül emlékezni most, március 15-ére. Ezek után, Lenártek András zárszavai után Wass Albert máricus 15-ei üzenete hangzott el Balázs István tolmácsolásában.