Ünnepel a nemzet megyeszerte

Megemlékezés Ajakon
Megemlékezés Ajakon
A megye több városában tartottak megemlékezéseket március 15-ödike alkalmából.

Kisvárda

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulójának ünnepén Kisvárdán a Tompos lakótelep melletti Petőfi-szobornál gyűltek össze az ünneplők. A szobor környékét nemzeti színű szalagok és zászlócskák borították az óvodások keze munkája nyomán.

Népünk históriájának legdicsőbb korszakát jelentő forradalom és szabadságharc heroikus küzdelmét idézte fel beszédében Borus Sándor, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke. Az eseményeket felidéző emlékműsort a II. Rákóczi Ferenc Szakközép–és Szakiskola diákjai adták.

Vásárosnamény

A nemzeti ünnep alkalmából Vásárosnaményban a művelődési központban már szerdán este megtartották a városi ünnepséget. A színházteremben rendezett megemlékezésenDér István verbunkosokat adott elő citerán, majd Kovács Lászlóné, az Eötvös József Általános Iskola tanára mondott ünnepi beszédet. Az ünnepi műsorban a szónok iskolájának diákjai szerepeltek, majd zárásképpen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium néptáncosai léptek színpadra.

Záhony

A határvárosban is már 14-én megtartották az ünnepi megemlékezést. A művelődési központban Lesku Miklós polgármester mondott beszédet, majd a résztvevők a városháza előtti parkban lévő Petőfi-szoborhoz mentek koszorúzni. A költő-forradalmár bronz mellszobrát egyébiránt kereken 10 esztendeje állították fel néhány lépésnyire a város jelképének számító díszszökőkúttól. Mindkét mű Kampfl József alkotása.

Dombrád

A dombrádiak tegnap 10 órától a művelődési ház nagytermében tartották megemlékezésüket. A forradalom és szabadságharc hőseire Kozmáné Kasza Veronikapolgármester emlékezett, majd a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Az ünnepség a Kossuth-szobor megkoszorúzásával zárult.

Ajak

A nagyközség önkormányzata a Rozmaring Óvoda növendékeivel és az ÁMK általános iskolás diákjaival karöltve tartotta tegnap megemlékezését nemzeti ünnepünkön. A szabadság téri millenniumi emlékműnek is helyet adó parkban elsőként az óvodások léptek színpadra, majd Kerekes Miklóspolgármester méltatta reformkori nagyjaink, s nem utolsósorban a forradalom és szabadságharc hőseinek önfeláldozó és áldásos tevékenységét.

– Kovács Bertalan –