Ünnepek távoli országokban

Debrecen – Debrecenben sok külföldi fiatal tanul, s van, aki nyárra is itt marad. Néhányukat megkérdeztük az ő „karneváljaikról”, pontosabban arról, hogyan ünneplik az államot.

Nigéria, mint független állam, csak a huszadik században alakult meg. Nálunk a hagyományos törzsi rendszer maradt fenn a mai napig is. Minden régió külön törzshöz tartozik, így más szokásokkal találkozhatunk keleten, másokkal nyugaton. Az államalapítás évfordulója Nigériában október elsején van. Ilyenkor nagy ünnepségeket rendeznek, a gyerekek egyenruhába öltöznek és műsort adnak elő. A hasonló események jó alkalmat adnak a vezetőknek, hogy megszólítsák az embereket és beszédet mondjanak. A mindennapok embere sem dolgozik ilyenkor; tánccal és zenével mulatunk.
Funmilayo Dwoeye Ekiti, Nigéria

Örömmel mondhatom, hogy immáron hatvan éve elszakadtunk a gyarmatosítóktól. Az én hazámban túlnyomórészt vallásiünnepek vannak, de nem csak ezekről emlékezünk meg. Az emberek felvonulásokat szerveznek, végighaladnak az egész városon, így ünnepelnek. Ételt vagy édességeket osztogatnak és a történelmünk hősei bőrébe bújnak, például Ghandiéba, esetleg meséket adnak elő. Nagyon nyitottak és mosolygósak az indiaiak, pedig az otthon maradtak helyzete nem olyan rózsás. Lenne okuk a panaszkodásra és a siránkozásra, de nem teszik.
Abdullah Mohammed Vijayawada, India

A függetlenség napját július negyedikén tartják Amerikában. Mondanom sem kell, hogy egy ekkora országban államonként eltérőek a szokások. Nálunk az utcák már az előző nap le vannak zárva, mert a tömb összes lakója készülődik. Egy kicsit a fiestához hasonlóan pakolunk ki az utcára, ahol berendezünk a gyerekeknek egy kosárpályát, húst sütünk a családdal, és a szomszédokkal töltjük a napot. Az estét tűzijáték zárja. A klasszikus karneválok inkább az év utolsó napján vannak.
Matthew Johnson, Philadelphia, USA

Nálunk jóval kevesebb ünnep van, mint a többi európai országban. Inkább szabadnapokról beszélhetünk, amiket „Bank holidays”-nek hívunk, mert olyankor a bankok hivatalosan zárva vannak. Ezen belül sorolhatunk fel megszokott ünnepeket, mint a karácsony, vagy a húsvét. Beszédet mond a királynő és a miniszterelnök, emellett mindenfelé parádék és felvonulások láthatóak tömegnyi érdeklődővel. Olyanok is akadnak persze, akik a csendet és a családi légkört választják, személy szerint én is ennek vagyok a híve.
Wale Adeyemi, Manchester, Nagy Britannia