Önkormányzati szinten is támogatják a hazai olimpia rendezését

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a 2020-as budapesti olimpia megrendezésére. Az önkormányzatok azt vállalják, hogy mindenben támogatják a budapesti olimpia megvalósítását.

A Gödöllői Királyi Kastély Díszteremében rendezett konferencián kiemelten foglalkoztak a világeseménnyel kapcsolatos kormányzati és önkormányzati feladatokkal. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a 2020-as olimpia megpályázásához az első lépéseket már idén meg kell tenni a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak a BOM-mal együttműködve, és ennek egyik sarkalatos pontja egy ötpárti konszenzussal elfogadott olimpia törvény lenne – olvasható a BOM csütörtöki közleményében.

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, az olimpiai pályázat beadásával összehangolt, a településeket is érintő fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek után – rendezés jogának esetleges elnyerése után – az önkormányzatok aktív szerepet vállalhatnak az olimpia rendezésében.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke szerint a vidéki önkormányzatok szerepe kiemelten fontos az olimpia Magyarországra hozatalában, ugyanis több versenyszámot vidéken kellene megrendezni, így a szükséges beruházások fele a fővároson kívül valósulna meg. Véleménye szerint egy olyan nemzeti ügy, mint a Budapesti Olimpia csak a vidék és a főváros teljes összefogásával képzelhető el.Sporthírek