Önkormányzati segítséget kér a mérőcserékhez a FŐGÁZ

A FŐGÁZ fogyasztóinak 85 százaléka választotta a társaság által tavaly bevezetett éves elszámolási rendszert, és csak minden századik gondolta meg magát, miután kézhez kapta az első olyan számlát, amin az éves túl- vagy alulfizetés szerepelt. A társaság szolgáltatási területén jelenleg 20 ezer olyan mérő van, aminek a cseréjét használóik korábban nem tették lehetővé. A FŐGÁZ önkormányzati jegyzői határozatot fog kérni, hogy bejuthasson ezekbe a lakásokba – hangzott el a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az éves elszámolást, vagyis azt, hogy a 12 hónapi fogyasztást egyenlő részletekben fizessék meg a fogyasztók, az év végén pedig a ténylegesen leolvasott mérőállás alapján kifizessék vagy visszaigényeljék a különbözetet, 2006 februárjától vezette be a FŐGÁZ. Hogy elkerülhetőek legyenek a jelentős túlszámlázások, az átlagfogyasztást úgy állapították meg, hogy az előző évben mért mennyiséget korrigálták, vagyis figyelembe vették az elmúlt 20 év átlagos hőmérsékleti adatait. Ennek köszönhetően csak az ügyfelek 1%-ának volt jelentősebb mértékű -átlagosan 6600 forintos- túlfizetése. Ugyanennyien gondolták úgy, hogy a jövőben visszatérnek a havi mérőóraállás bediktálásán alapuló számlázáshoz – mondta el Szabó Péter, a társaság kereskedelmi igazgatója.

2003 óta csak hitelesített mérővel lehet a fogyasztást mérni, a hitelesítést pedig 10 évente el kell végezni. Tavaly 99 ezer mérőcserét tervezett a FŐGÁZ, de csak 67 ezer 400 esetben hajtották végre, mert a szerelést végző szakemberek nem tudtak bejutni a lakásokba. Jelenleg 10 179 olyan mérő van, amit többször is sikertelenül próbáltak kicserélni. Az érintett fogyasztókat először tértivevényes levélben szólítják fel arra, hogy tegyék lehetővé a mérőcserét, ha ennek nincs eredménye, önkormányzati jegyzői határozatot kérnek majd a lakásokba való bejutáshoz, akár rendőri segítséggel is – hangzott el a sajtótájékoztatón. A külön eljárás díját a fogyasztóra hárítják majd.