Önkormányzati összefogást kezdeményez Ivád község a szociális rendszer átalakítására

Jelentősen átalakítaná a jelenlegi szociális segélyezési rendszert az a törvénymódosítási javaslat, melyet Ivády Gábor a Heves megyei Ivád község polgármestere készített és amit pénteken küldtek el Magyarország összes polgármesterének, a parlamenti pártoknak, valamint szociológusoknak, közgazdászoknak és jogászoknak – mondta a Független Hírügynökségnek Ivády Gábor.

A polgármester elmondta: a javaslatuk szerint a jövőben törvény írná elő, hogy aki rendszeres szociális segélyt igényel, annak kötelező együttműködnie az illetékes munkaügyi központtal. A segély megállapításától számított 45 napon belül a munkaügyi központon keresztül az önkormányzat közhasznú (képzettségének megfelelő) foglalkoztatásra hívná a munkaképes, regisztrált segélyezettet. Ha megtagadja, akkor az a jelenlegi törvény szerint is súlyos megszegése az együttműködésnek és azonnal megszűntethető a segély folyósítása. Amennyiben pedig elfogadja, akkor az önkormányzat minimálisan 8, maximálisan 12 hónapra szerződést köt vele és alkalmazza.

A szerződés lejártával újra álláskeresési járulékot kap az illető, majd ha azt kimerítette és még mindig nem talált munkát akkor igényli a rendszeres szociális segélyt, melynek megítélése után az önkormányzat 45 napon belül újra alkalmazza és kezdődik minden elölről – áll a törvénymódosításban.

Ivády Gábor hozzátette: ehhez a közmunka fogalmát ki kell szélesíteni úgy, hogy minden állami, valamint kötelező, vagy önként vállalt önkormányzati feladathoz kapcsolódhasson; azaz a köz, a közösség érdekét szolgáló tevékenység ide sorolódjon (pl. árvízvédelem, közutak melletti árkok és útjelző oszlopok tisztántartása).

A javaslat szerint a közhasznú munka alatt átképzésekre és szakképzésekre lesz lehetősége mindenkinek, hiszen a cél nem az, hogy az önkormányzat tetemes létszámú közmunkással rendelkezzen, hanem hogy az embereket visszasegítése a versenyszférába az újabb és újabb szakképesítés segítségével – mondta a polgármester. Ehhez a már meglévő programok is alkalmasak – vagyis nem kell sem anyagi, sem szervezeti forrásokat felkutatni – csak a hatékonyságukon kell javítani. Ivády Gábor szerint attól lehetnek hatékonyabbak a programok, hogy kényszerítő elem lép be, miszerint a választás csak a munka, vagy az iskolapad között marad, az otthon ülés lehetőségét kizárják.

További változás, hogy az önkormányzatok az éppen aktuális közmunkás-létszámnak megfelelően az államtól havonta igényelnék a bértámogatást és nem keretösszegből gazdálkodnának, mint jelenleg. A támogatás mértéke megegyezne a szociális segélynél elfogadottnál (90%) és a Szociális Munkaerő Alapból érkezne.

A módosítás változtatna a szeociális segélyek számítási rendszerén, így az összegén is. Eszerint nem a család, hanem az egy háztartásban élők összes jövedelme alapján számítanák a segélyre jogosultságot, valamint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékában maximalizálnák a segélyeket.

Eszerint a jelenlegi 56.190 forint helyett 42.750 forint lenne a segély maximális összege, azonban a javaslat értelmében legfeljebb 45 napig kellene ebből az összegből megélni, ezután újra kezdődne a foglalkoztatás.

A javaslat továbbá a tanköteles korú gyermekek iskolába járatását a családi pótlék feltételeként határozza meg és nem a rendszeres szociális segélynél szabályozza.

Ivády Gábor a Független Hírügynökségnek elmondta: azt kérte a polgármesterektől, frakcióktól és egyéb szakértőktől, hogy még júliusban küldjék el módosításaikat a javaslathoz, majd augusztus elejére terveznek egy konferenciát, ahol véglegesíteni lehet a szöveget. Ezután lehetne benyújtani a törvénymódosítást Ivády Gábor reményei szerint többszáz polgármester aláírásával.