Önkormányzati hitelkorlát: nagyobb a füstje, mint a lángja? – Napi Gazdaság

Egyelőre a szakmai előkészítés zajlik a működési hitelekre vonatkozó, múlt héten Veres János pénzügyminiszter által bejelentett önkormányzati hitelkorlátozások ügyében – tudta meg a Napi Gazdaság a Pénzügyminisztériumtól (PM).

A kormány kétharmados szabályozással tiltaná meg a helyhatóságok működésű célú hitelfelvételét. Veres János a bejelentéskor további részleteket nem árult el, és a PM sem kíván konkrétumot közölni egyelőre. Emiatt az sem ismert, hogyían definiálnák a “működési célt”, és azt sem, hogy mikor mennek ki a meghívók a kérdésben meghirdetett ötpárti egyeztetésre – írja a lap. A Napi Gazdaság információi szerint a kormány az önkormányzati finanszírozás teljes átalakításától elkülönülten fogna hozzá a hitelfelvétel újraszabályozásához.

Először is a jelenleg érvényes hitelkorlátot kellene szigorúan betartatni, bármilyen más szigorítás alapos szakmai egyeztetést igényelne – vélekedett Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere.

Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármestere szerint a változás szakmai nonszensz lenne. Csak akkor támogatna ilyen szigorítást, ha azt magára nézve is kötelezőnek fogadná el a kormány – mondta el a lapnak.