Önkéntesek harcoltak a Sajóval

Miskolc – Több százan próbálták helyreállítani a forgalmat Miskolcon – nélkülük teljesen lebénult volna a város.

A Sajó folyamatosan ostromolta kedden Miskolc keleti részét, elzárva a megyeszékhelyről ki, illetve bevezető utakat, elárasztva az arnóti és a felsőzsolcaikörforgalom közötti területet és az autópálya-lehajtót. Az átfolyások miatt eleinte lezárták a főutat a forgalom előtt, majd a rendőrség irányítása mellett egy sávon elengedték a járműveket.

Nap közben önkéntesek százai igyekeztek kiépíteni azt a több kilométer hosszú homokzsák-sáncot, ami az egyre emelkedő vizet volt hivatott távol tartani a hármas főút egy részétől. A védekezésben részt vevők azt próbálták elérni, hogy legalább két sávon lehessen közlekedni. A főút bevezető sávjairól már lemondtak a védekezők, azokon csak vízi járművekkel lehetnek volna haladni, de a másik két sávot derekasan védték. A forgalomirányításra elsősorban a védekezésben részt vevők megóvása miatt volt szükség.

Ott jártunkkor több száz ember töltötte a homokzsákokat és helyezte el a víz útjába, ami ennek ellenére egyre nagyobb területeket foglalt el. Hircsu Ákos, a Miskolci Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke ötven egyetemistával érkezett. Mint mesélte, jöttek volna többen is, de nekik zárthelyit kellett írniuk – ha ott végeztek, ők is lapátot ragadnak majd és kezdik a zsákolást. Éppen akkor hoztak 24 köbméter homokot: a leendő értelmiségiek alig néhány óra alatt felhasználták a szakaszuk védelmére. Tőlük nem messze katonák dolgoztak – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományának tagjai. Eredetileg 149-en érkeztek 26 járművel, de erejüket meg kellett osztaniuk – a csapat másik fele Gesztelynél vett részt a védekezésben. Szerződésesek, s szinte valamennyien az Alföldről valók. Mint mesélték, ennyi vizet nem hogy nem láttak, de még a hírét sem hallották, hiszen a Berettyó ehhez fogható meglepetésekkel nemigen szokott szolgálni. A többségüket kivezényelték az árvízvédelmi munkára, de néhányan önként jelentkeztek a feladatra. A harmadik jelentősebb létszámú brigád a sárga mellényesek csoportja volt: a Városgazda munkatársai. Ők is tették a dolgukat, lapátoltak, zsákoltak. Délután megérkeztek a narancssárgába öltözött szcientológusok is – míg ketten azt igyekeztek megtudni, hol és mi lenne a feladatuk, a többiek már el is foglaltak maguknak egy szakaszt és rakták a zsákfalat. Kora délután már legalább 12 ezer homokzsákot építettek be, de folyamatosan érkezett az utánpótlás.

Az önkéntesek a Petőfi kollégiumban jelentkezhettek. Mint a telefonálókkal, személyes érdeklődőkkel kapcsolatot tartó Csermely Lujza elmondta, délutánig körülbelül hatvanan vették fel vele a kapcsolatot. Mindannyiukat erre a védekezési szakaszra kellett irányítania. Kiderült, nem csak helybeliek akartak segíteni, többen jelentkeztek más nagyvárosokból is.

ÉM-SZP