Önkezükkel vetnek véget

Öngyilkosság - Illusztráció
Öngyilkosság - Illusztráció
Debrecen – Magyarországon négy férfi követ el öngyilkosságot addig, míg egy nő, földrajzi összevetésben pedig azt láthatjuk, hogy e tekintetben az országrészek közül magasan az Alföld vezet.

A Központi Statisztikai Hivatal (2005-öt elemző) adatsora szerint Hajdú-Bihar mindkét területen (a nőknél és a férfiaknál is) “dobogós”, hiszen tőlünk több öngyilkosságot csupán Békés és Bács-Kiskun megyékben követtek el.

Szakértők rámutatnak, hogy a konfliktuskezelésnek ez a szélsőséges formája a gyakran protestáns gyökerekkel rendelkező alföldi férfiak körében kétszer olyan gyakori, mint az erőteljes katolikus hagyományokat őrző Nyugat-Dunántúlon.

Depresszió
A depresszió szó több különböző pszichiátriai diagnosztikai kategória összefoglaló, köznyelvi elnevezése. A depresszív állapot általános értelemben olyan jelenségekkel írható körül, mint hosszan tartó lehangoltság, szomorúság, melankólia, búskomorság, veszteségérzet, elesettség, apátia, katatónia, halálvágy, öngyilkossági késztetések stb. E tünetek közül némelyik a legtöbb ember életének hosszabb-rövidebb időszakában megjelenik. A depresszió kifejezés szabatos használata azonban megköveteli, hogy különbséget tegyünk az „elhúzódó rosszkedv állapota”, illetve az alább jól körülírt betegség között.

Miközben Békésben 100 ezer főre 68 öngyilkos férfi jutott, Győr-Moson Sopron megyében “csupán” 25. Még erőteljesebb különbség mutatkozik a nőknél; miközben mondjuk a zalai hölgyek a vizsgált évben alig-alig fordultak maguk ellen (csupán 4-en lettek öngyilkosok), a hajdú-bihariaknál százezer nőre 14 öngyilkosság jutott.

Háttérben a depresszió

A legtöbb öngyilkossági kísérlet ill. befejezett öngyilkosság hátterében a legfontosabb tényező a kezeletlen depresszió, ez ugyanis 50-100-szorosára fokozza a tett veszélyét. Igen fontos, hogy hozzátartozóinkon, barátainkon, és akár önmagukon is észleljük az esetleges depresszió jeleit, mert az időben történő segítségnyújtás, gyógyítás életmentő lehet! Egy nemrég közölt svédországi vizsgálat kimutatta, hogy a skandináv országokban (Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország) a legtöbb öngyilkosság hátterében a fel nem ismert depresszió áll, meszsze maga mögött hagyva a többi veszélyeztető tényezőt (munkanélküliség, alkohol stb.).

Öngyilkosok lettek
Ganz Ábrahám, Sarkadi Imre, József Attila, Wass Albert, Teleki Pál

Hazánkban a hangulatzavarok (depresszió ill. mániás-depresszió) gyakorisága a világon a legmagasabbak közé tartozik. Élete során minden ötödik (azaz kétmillió) ember átesik súlyos depressziós epizódon, egy éves időtartamra vizsgálva pedig minden tizedik.

 Kétségtelen, hogy a depresszió ilyen magas hazai aránya a legnagyobb veszély az öngyilkossággal kapcsolatban. A kezeletlen depressziós betegek 15%-a 10 éven belül öngyilkosságot követ el, 30 év után már 35%-uk. A legtöbb depresszió viszont gyógyítható, így a betegség által okozott öngyilkossági kockázat elkerülhető!

Biológiai tényezők: számos vizsgálat kimutatta, a befejezett öngyilkosságot elkövetők körében egy bizonyos központi idegrendszeri ingerületátadó-továbbító anyag (szerotonin) mennyisége, forgalma lecsökkent, függetlenül attól, társult-e az öngyilkosság valamilyen pszichiátriai betegséghez (leginkább depresszióhoz) vagy nem. Ezen ingerület-átvivő anyag szabályozásának zavara a legtöbb depresszióban is megfigyelhető, a gyógyszeres kezelés ezt a zavart állítja helyre. Ám rögvest le kell szögeznünk, hogy a biológiai-öröklött tényezők nem jelentenek megváltoztathatatlan sorscsapást senkinek nincs a génjeibe kódolva az öngyilkos magatartás sőt a szerotonin csökkent szintje sem szükségszerűen mindig öröklött zavar eredménye. A nevelés, a tanulási folyamatok, az optimális személyiségjellemzők mind-mind befolyásolják, korrigálják, igen gyakran fel is függesztik a rossz géncsoportok aktivitását.

Fontos lehet a vér koleszterinszintje és az öngyilkosság közötti kapcsolat kérdése: több vizsgálat igazolta, hogy az alacsony (csökkentett) vérkoleszterin-szint (csökkenti ugyan a szív-, érrendszeri betegségek veszélyét), növeli az öngyilkosság és a kísérletek kockázatát mivel ilyenkor a fentebb említett központi idegrendszeri anyag, a szerotonin termelődése is csökken.

Kapcsolódó anyagok:

  • Fiatalság: sokan, sok problémával
  • Öngyilkossági hullám Hajdú-Biharban
  • Halálugrás a kilencedikről
  • Reménytelenség, levertség: depresszió