Önként a halálba

Nyíregyháza – Éveken keresztül Magyarország élen járt az öngyilkosságok számát tekintve, és bár már nem hazánk vezeti a statisztikát, a helyzet még mindig kritikusnak tekinthető. 

15:30: A halál meghívásra érkezik

Az öngyilkosságra készülő ember olyan sakkjátékoshoz hasonlítható, aki reménytelennek tűnő állásnál, lesöpri a figurákat a sakktábláról.

Az öngyilkosság a három vezető halálok egyike a 15-44 évesek körében. A befejezett öngyilkosság hazánkban sokkal gyakoribb férfiak esetében, mint a nőknél – derül ki egy tavalyi felmérésből.

Sajnos megyénk ebben a sorban a negyedik helyen áll. A férfiak több mint 60%-a hal „meghívott halállal”.

A hölgyek inkább az öngyilkossági kísérlet a gyakoribb – állítják a szakemberek Az öngyilkosság nem egyfajta különös betegség, nincsenek öngyilkos típusok vagy személyiségek. Az öngyilkosság egy útnak a tragikus de elkerülhető vége. Bárki juthat olyan állapotba, ahol az önpusztítás közeli, szinte kézzel fogható veszéllyé válik – mondja a dr. Pollák Csaba pszichiáter főorvos.

Figyeljünk egymásra
Ahhoz viszont, hogy ez az állapot bekövetkezzen, sok tényező pillanatnyi kedvezőtlen, tragikus együttállása szükséges. E tényezők nem egyik napról a másikra jelennek meg, hosszú ideje lappanghatnak a háttérben – mondja a szakember.
A legtöbb öngyilkosságikísérlet ill. befejezett öngyilkosság hátterében a legfontosabb tényező a kezeletlen depresszió, ez ugyanis 50-100-szorosára fokozza a tett veszélyét.

Igen fontos, hogy hozzátartozóinkon, barátainkon, és akár önmagukon is észleljük az esetleges depresszió jeleit, mert az időben történő segítségnyújtás, gyógyítás életmentő lehet!

További pszichiátriai betegségek: a depressziós tünet-együttesek mellett a mániás-depressziós zavar, a skizofrénia, bizonyos személyiségzavarok, az alkohol- és gyógyszerfüggőség, a kezeletlen szorongásos zavarok jelentenek kifejezett veszélyeztető tényezőt az öngyilkossággal kapcsolatban.

Ne feledjük, az egyetlen gyógymód a megelőzés, a kiváltó okok, összefüggések felismerése és kezelése – hangsúlyozza a főorvos. Dr. Pollák Csaba arra hívja fel a figyelmet, hogy ne féljünk szakemberhez fordulni, mert súlyos esetben életünk, életek múlhatnak rajta!

14:55: Szociológus szemmel

Mióta Magyarországon öngyilkosságról statisztika készül két megye: Békés és Bács-Kiskun vezet – így Kerülő Judit, szociológus, a Nyíregyházi Főiskola Művelődéstudományi és Felnőttképzési Tanszék vezetője.

– Itt valószínűleg, mint probléma megoldási alternatíva generációkon keresztül jelen van az öngyilkosság. Az öngyilkosságok társadalmi rétegenkénti megoszlása azt mutatja, hogy minél alacsonyabb státuszú, rosszabb társadalmi helyzetű csoportot vizsgálunk, annál nagyobb öngyilkossági gyakorisági mutatókat kapunk.

Ez az oka, annak, hogy a tradicionálisan első két megye után, a rosszabb szociális helyzetű megyékben magas a halállal végződő öngyilkosságok aránya.

14:35: Ajándék az életünk

Az többnyire nem menekül öngyilkosságba, aki tudomásul veszi, hogy az életet Istentől ajándékba kaptuk, és csak ő veheti el tőlünk.

– Akinek nincs hite, hamarabb eldobja az életét – kezdte Juhász Imre római katolikus atya. Aki vallásos és ismeri Jézus életét, könnyebben elviseli a keresztet, a szenvedést, a betegséget, a halált, a gyászt. A gyerekeknél az lehet a probléma, hogy az egyre terjedőben lévő elektronikus játékokban egy embernek több élete is lehet, s talán azt hiszik, a valóság is ez.

Példakép lehet II. János Pál pápa, aki élete utolsó napjaiban is a szentségről prédikált, noha nagyon szenvedett már ekkor. Ez az igazi keresztény halálhoz való viszonya, de nincs jogunk elítélni azt sem, aki másként gondolkodik – mondta Juhász Imre.

10:00: 2005-ben országos szinten kétszer annyi – 2621 – áldozata volt az öngyilkosságoknak, mint a közúti baleseteknek. A befejezett öngyilkosságok elkövetői között négyszer annyi a férfi, mint a nő, és a megyék között is óriási az eltérés. Egy pszichológus és egy szociológus segítségével a miért?-ekre keressük a választ.

Száraz Ancsa jegyzete

– Száraz Ancsa, Sipos Marianna, Pók Viktória, Vékony Katalin -