Nincs újabb hepatitiszes beteg Nyírmihálydiban

Nem találtak újabb fertőző májgyulladásos beteget Nyírmihálydiban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen július óta összesen 24 kisgyerek került kórházba hepatitis miatt. A kistérségi tiszti főorvos szerint védőoltásokkal megfékezték a járványt, de egy-két újabb megbetegedésre még számítani lehet.

A 24, többnyire 12 év alatti beteg öt nyírmihálydi utcában lakik a település legelmaradottabb részén. Az ott lakók többségének nincs vízöblítéses WC-je, legtöbben udvari illemhelyre járnak. Az utcákon eldobott, használt pelenkákat látni, az illemhelyek közelében pedig orrfacsaró a bűz. A polgármester felfüggesztette a szociális jellegű kifizetéseket a faluban: csak az kaphat pénzt, aki rendbe teszi a portáját és a WC-jét.

A településen minden 18 évesnél fiatalabbat beoltottak Hepatitis A ellen, hogy megfékezzék a járványt. Védőoltást kapnak az óvodai és az iskolai alkalmazottak is, így az őszi tanévkezdésnek remélhetőleg nem lesz akadálya. Még a hét folyamán megkapja az oltást minden érintett – közölte Nyisztor Ferenc polgármester.

A kistérségi tiszti főorvos szerint egy-két újabb megbetegedésre még számítani lehet. Bajnay Benő elmondta: azt tervezik, hogy a jövő héten a 2 és 20 év közöttieket hosszú távú védettséget adó szérummal is beoltják.

A fertőzésveszélytől a környékbeli településeken is félnek. Úgy tudni, két közeli élelmiszer feldolgozóból már szabadságra küldtek néhány nyírmihálydi dolgozót.