Nincs újabb dioxinos guargumi – eddig 15 milliós pluszköltség

Az élelmiszerellenőrző hatóságok eddig 1200 tonnányi, 6794 tétel élelmiszermintát vizsgáltak meg, és egyetlen szennyezett guargumi-adalékot sem találtak. A rostán fennakadt 3 termékről külföldről érkezett értesítés. Jelenleg 78 tétel ellenőrzése zajlik. A vizsgálatok eddig 15 millió forint pluszköltséggel jártak – mondta csütörtökön Alexa György, az MSZP fogyasztóvédelemért felelős országgyűlési képviselője.

A politikus szerint a magyar hatóságok jól és gyorsan reagáltak a Svájcból augusztus elején érkezett riasztás után. Az Európai Unióban eddig 56 olyan ellenőrzött tételt találtak, amelyben dioxinnal szennyezett, E-412 jelű indiai eredetű élelmiszeradalék, guargumi volt – mondta. Magyarországon egyedül a sárgabarckos túrótermék került forgalomba, s bár ebben is a határérték alá esett a dioxin az összetevők keveredése után, mégis kivonták a forgalomból a gyártmányokat. A dioxinos szójaital és kapucsínó viszont még forgalomba sem került.

Csütörtökig 389 vállalkozás jelentkezett a hatóságnál, de több cég külföldi központján keresztül regisztráltatta magát a vizsgálatokhoz, összesen ezer egységről van tehát szó – mondta Alexa György. A hivatalos helyen korábban emlegetett 200 ezer potenciális vállalkozás erősen túlzó szám, de nem tudja, honnan származik az adat – tette hozzá Alexa.

A vizsgálatokat végző két laboratóriumban eddig 12 ezer plusz munkaórában, ezen belül 1400 túlórában végezték az elemzéseket, 16 embert szabadságról rendeltek vissza, 75 munkatársat kellett átcsoportosítani. Egy-egy vizsgálat átlagosan 220 ezer forintba kerül, de ebből 200 ezer a felhasznált anyag értéke, a fennmaradó 20 ezer pedig talán a közreműködő szakemberek munkadíját sem fedezi, vagyis az államnak egyáltalán nem bombaüzlet ez a vizsgálatsorozat – mondta a politikus.

Alexa György szerint a magyar rendszer jó, a Fidesz által javasolt megoldás visszalépés lenne. Az ellenzéki párt azt indítványozza, hogy az európai riasztási hálózatból érkező jelzés után 24 órán belül legyen kötelező elvégezni a laborvizsgálatot, és 72 órán belül kivonni a forgalomból a szennyezett élelmiszert. A hatályos magyar gyakorlat bőven ezeken a határidőkön belül van – mondta Alexa György.

A politikus azt nem tudta megmondani, meddig tarthat az ellenőrzéssorozat. A Független Hírügynökség kérdésére kijelentette, hogy a hét regionális laborból kettő végzi a dioxin keresését, ezért a szokásos élelmiszerellenőrzési munkákat nem hátráltatja ez a pluszfeladat.

Koszorús László a Fidesz országgyűlési képviselője szerint ugyanakkor a kormány mostohagyermekként kezeli a fogyasztóvédelmet. Az ellenzéki politikus szerint az nem fogyasztóvédelem, hogy ma Magyarországon egy hatósági engedéllyel rendelkező élelmiszerboltban a vevőknek kell ellenőrízniük, hogy mely termékben van E-412. Koszorús László szerint a 2006 január óta üzemelő élelmiszer-nyomonkövető rendszer segítségével bármikor le lehetne venni a boltok polcairól azokat a termékeket, amelyekben lehet az Indiából származó szennyezett guargumiból.