Nincs újabb csúszás a 4-es metrónál

A BKV megállapodott a 4-es metrót építő BAMCO konzorciummal, így hamarosan tovább fúrhatják az alagutat. Emiatt a beruházó további csúszásra nem számít – hangzott el a főváros városüzemeltetési bizottságának szerdai ülésén. A Szabadság-híd felújítása is a tervek szerint halad, így év végétől azt a villamosok, míg jövő májustól az autósok is használhatják majd.

A Műegyetem épülete tovább süllyedt a metróépítés miatt, ám a további felelősség a BAMCO-t terheli – mondta szerdán a BKV vezérigazgatója. Kocsis István hozzátette: már tárgyalnak a kártalanításról a biztosítótársaságokkal, ám az állomás szerkezetének elkészültéig nem lehet pontosan felmérni a károkat. A vezérigazgató a fővárosi szakbizottságnak beszámolt a Fővám téri munkálatokról is. Az állomás várhatóan jövő márciusra készül el, ekkor érkezhet meg az első fúrópajzs, míg a másik két hónappal később.

A jelenlegi elképzelések szerint a Szabadság-hídon december 20-a után indulhat meg a villamosközlekedés, míg az autósok május végén vehetik ismét birtokukba. A 2-es villamos és a kapcsolódó aluljáró azonban csak jövő őszre készül el.

A városüzemeltetési bizottság tagjait a nyár végén, illetve ősz elején bevezetett új paraméterkönyv eddigi tapasztalatairól is tájékoztatták. Eszerint azonnali beavatkozásra nincs szükség, ám folyamatosan figyelik majd a forgalom alakulását és a járatok kihasználtságát. A BKV szakemberei és a főváros közlekedési ügyosztályának munkatársai januárra ígértek átfogó elemzést és új javaslatcsomagot a mostani menetrend esetleges változtatásaival kapcsolatban. A közlekedési társaság azonban jelezte, hogy elérték kapacitásaik határát, így több autóbuszt már nem tudnak forgalomba állítani.

Az ülésen a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője alapvetően sikeresnek minősítette az új paraméterkönyv bevezetését, ám hiányosnak nevezte az utasok tájékoztatását. Vitézy Dávid hozzátette: az elmúlt hetekben több mint 2500 észrevételt kaptak az utasoktól az új menetrenddel összefüggésben. A VEKE egy 40 pontos javaslatcsomagot is készített, és részt kívánnak venni a jövő évi paraméterkönyv előkészítésében is.