„Nincs szükségünk a szocializmusra”

A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja - Megemlékezés Sátoraljaújhelyen
A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja - Megemlékezés Sátoraljaújhelyen - © Fotó: Vajda János
Sátoraljaújhely – Több helyszínen zajlottak megemlékezések Sátoraljaújhelyen.

Sátoraljaújhelyen is megemlékeztek a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. Az ünnepi megemlékezés délután a Kossuth téri Római Katolikus Nagytemplomban kezdődött, ahol ökumenikus imát mondott a római katolikus, a református és a görögkatolikus egyház képviselője. A misén részt vett egyebek mellett Kövér László, a Parlament elnöke, dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere is. Az ökumenikus ima végén a vendégek elhelyezték a megemlékezés virágait Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros, Magyarország hercegprímása emléktáblájánál, amelyet abból az alkalomra állítottak, hogy az egyházi méltóság 1948-ban Sátoraljaújhelyre látogatott. Ezt követően a megemlékezők átvonultak a Városháza előtti térre.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett sátoraljaújhelyi eseményen a Városháza előtt Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. „Ha 1990-ben semmi más nem történt volna, mint hogy az egyeduralomból demokrácia lett, már azt mondom, megérte. Soha nem engedhetjük meg, hogy a jövőben bárhol a világon diktatúra legyen” – mondta egyebek mellett Szamosvölgyi Péter.

Koszorúzások

– Nekünk, magyaroknak nincs szükségünk a szocializmusra és a kommunizmusra – mondta Kövér László, a Parlament elnöke ünnepi beszédében. – Ezt Kossuth Lajos írta, miután megismerkedett Marx és Engels eszméivel. Ő csak az elméletet ismerhette meg. Mi megérhettük a létező szocializmust is. Látjuk a kommunizmus 100 millió áldozatát, érezzük gazdasági, szellemi örökségét. A második világháborút követően a fasizmus bűnöseit számon kérték a nürnbergi per során, a kommunizmus bűneinek azonban a mai napig elmaradt a számonkérése. Sátoraljaújhely elődjét, Saturhalmát a tatár elpusztította. Sátoraljaújhelyet megtámadták a törökök és a szatmári béke után a környékbeli Rákóczi-birtokok a Habsburgok kezére kerültek. Többször is elvették az újhelyiek javait, de soha nem akartak a helyiekből új embereket nevelni, nem akarták a tömegek átformálását, mint ahogy azt a kommunista diktatúra megkísérelte.

A beszédeket követően megkoszorúzták a téren lévő emléktáblát, amelyet Hriskó József földműves, Jónás Aladár főszolgabíró és Papp József folyambiztos emlékére állítottak, akiket a vörös uralom 1919 tavaszán perbe fogott, elítélt és nyilvánosan kivégeztetett Sátoraljaújhely főterén. Ezt követően a megemlékezők átvonultak az V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium épületébe, ahol megkoszorúzták az 1956-os sátoraljaújhelyi mártír, Józsa György emléktábláját.

ÉM-BG
hirdetés


hirdet�s