Nincs szükség azonnali beavatkozásra Csepelen a galvániszap miatt

Egyelőre nem veszélyes a csepeli galvániszap, nem szennyezi az ivóvízbázist sem – egyebek mellett ezt állapította meg az a két szakértői vizsgálat, amelyeket a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a csepeli önkormányzattal közösen végeztetett el. Az eredményekről Dióssy László szakállamtitkár a vizsgálatokat végző szakemberekkel számolt be pénteken.

A galvániszap környezetterhelő hatásait egy mérnökiroda illetve a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség vizsgálták egymástól függetlenül az elmúlt két hétben. Összesen 14 feltáró fúrást végeztek a volt Csepel Művek két részén, a galvániszapos hordók körül. A mintákból az derült ki, hogy csak a felszíntől számított két méterig haladja meg a határértéket a nehézfémek mértéke, de ez a talajréteg egy már korábban odakerült salakos feltöltés, nem az eredeti földtani közeg. Az eredeti talajban, illetve a talajvízben nem mértek határérték feletti értékeket – közölte Szabó Sándor, a környezetvédelmi főfelügyelőség igazgatója.

Azonnali beavatkozásra nincs szükség, de a galvániszap nem maradhat Csepelen – mondta a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára. A minisztérium ragaszkodik a “szennyező fizet” elvhez, vagyis állami költségen csak akkor szállíttatják el a galvániszapot, ha bebizonyosodik, hogy az erre kötelezett cégek fizetésképtelenek – közölte Dióssy László, aki hozzátette: reméli, hogy néhány hónapon belül lezárul az ezzel kapcsolatos bírósági eljárás.

Az 1200 tonna galvániszap elszállításának és ártalmatlanításának költsége szakemberek szerint a 100 millió forintot is elérheti – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A szaktárca törvénymódosítást tervez a hasonló esetek megelőzésére. Terveik szerint a veszélyes anyagokkal foglalkozó cégeknek biztosítékot kellene letétbe helyezniük, hogy szükség esetén eleget tudjanak tenni törvényi kötelezettségeiknek – mondta a szakállamtitkár. Reményeik szerint még idén megszülethet a törvénymódosítás.

A fideszes Illés Zoltán februárban két sajtótájékoztatót is tartott az ügyben, amelyeken katasztrófahelyzetre hivatkozva azonnali intézkedésre szólította fel a szaktárcát és a hatóságokat. Az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a nehézfémek már a talajvízbe is bekerültek, és veszélyeztetik a csepeli ivóvízbázist.
A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség közveszéllyel való fenyegetés miatt feljelentette az ellenzéki politikust. A környzetvédelmi tárca szakállamtitkára pénteken közölte: nem vonják vissza a feljelentést.