Nincs sok panasz az utazási irodákra

Havonta átlagosan 10-12 ügyfél fordul a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez azért, mert nyaralás közben nem azt a szolgáltatást kapta, amire befizetett az utazási irodánál. A panaszok száma a Békéltető Testületnél is hasonló nagyságrendű, aminek az egyik oka az lehet, hogy a görögországi tömeges fertőzésen kívül nem is voltak nagy botrányok az idén.

Az idén a görögországi tömeges fertőzésen kívül nem lehetett nagy botrányokról hallani. A magyar turisták július végén-augusztus elején egy háromcsillagos szállodában laktak Zakynthos-on, de állításuk szerint a körülmények inkább egy munkásszállóra hasonlítottak. A turisták elkaptak egy hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó fertőzést is, amely miatt egy ötéves kisfiú három napig feküdt egy kórház intenzív osztályán.

A tavalyihoz hasonlóan idén is havonta átlagosan 10-12 elégedetlen ügyfél fordul a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez azért, mert nyaralás közben nem azt a szolgáltatást kapta a pénzéért, mint amire az utazási irodánál befizetett. A problémák többsége abból adódik, hogy nem annyiba kerül az út, mint amit a szerződésben előzetesen rögzítettek, máskor pedig a szállás minőségével elégedetlenek az ügyfelek. Előfordul, hogy megérkezéskor kiderül: a szálláson túlfoglalás van, így az utazási iroda felajánl az ügyfélnek egy másik, azonos kategóriába tartozó szállást, ám ez legtöbbször alacsonyabb színvonalú. Ilyenkor az ügyfél nem köteles elfogadni az utazási iroda ajánlatát. Amennyiben mégis beleegyezik a cserébe, úgy érdemes még helyben jegyzőkönyvben rögzíteni a szállások közti különbséget és az egyéb problémákat. Ez a későbbiekben meggyorsítja az ügyfél kártalanítását – mondta a Független Hírügynökségnek Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke is úgy látja, hogy nincs jelentős változás az utazási panaszok számában és tipusában sem. Leginkább a szállás vagy az étel minőségét kifogásolják, illetve azt sérelmezik, hogy nincs kinn idegenvezető, vagy nem beszél magyarul – mondta Baranovszky György.

A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint a legfontosabb, hogy az ügyfelek leírják a panaszokat. A jegyzőkönyvet az utazási iroda kihelyezett képviselőjének kell felvennie, de ha nincs helyben erre illetékes személy, akkor tanácsos telefonon felhívni az otthon maradt családtagokat, hogy a problémákat e-mailben jelezzék az utazási iroda felé, külön kiemelve, hogy kint erre nem volt lehetőség. Ha erre sincs mód, akkor a hazaérkezéskor érdemes tértivevényes levél formájában továbbítani a felmerült problémákat az utazási iroda felé.Sporthírek