Nincs “részeg”-készültség a mentőknél

Miskolc – A húsvét, azon túl, hogy a keresztény misztériumról, továbbá a nyusziról, csibéről, sonkáról, kölniról és (csoki)tojásról, a közvélekedés szerint egy kicsit a részegekről is “szól”.

Azaz: a locsolkodni indulók ilyenkor gyakran nem tartóztatják meg magukat az alkoholtól, mondhatni, az ismerős házakat végiglátogató férfiak “udvariasan” nem utasítják vissza az asszonyok kínálását. Vagy éppen maguktól is a kocsmák felé veszik az irányt…

Hogyan készülnek a mentők, illetve a kórházak a közmondásos húsvéti hétvégi italos ügyekre? Ennek próbáltunk utána kérdezni, de nem jártunk eredménnyel: a megkérdezett szakemberek egyöntetűen arról számoltak be, hogy az áprilisi ünnep nem tekinthető kitüntetett dátumnak ebben a tekintetben.

Megyénkbeli mentősökkel beszélgetve (nevüket el kell hallgatnunk, mivel az OMSZ ma már központi engedélyhez köti, hogy munkatársai az újságnak “nyilatkozhassanak”) megtudtuk, az itallal összefüggő esetek aránya, beleértve az utcán fekvő részeghez kihívott mentőkocsikét, és az alkohols állapot nyomán bekövetkező balesetekét, rosszullétekét, nem nagyobb, mint máskor, akármelyik hétköznap. Hétvége, egyszersmind ünnepi hosszú hétvége lévén természetesen az össz-esetszám magasabb. És ha több is valahol a részegekkel kapcsolatos riasztás, az csakis a nagyvárosra lehet jellemző – faluhelyen ugyanis, mint az egyik megkérdezett mentős emlékeztetett, az árokparton fekvő embert sokkal inkább felismerik az arra járók, és „hát ez a Pista” felkiáltással hazacipelik. Városban a felismerésre jóval kisebb az esély, nincs mit tenni, mint kihívni a mentőt.

Az illuminált pácienseket korábban a “detoxba”, azaz a kijózanító állomásra vitték – ez azonban jó tíz éve megszünt. Az ilyen esetekkel a mentőautó célpontja a területileg illetékes pszichiátria, megyénk esetében vagy a Megyei Kórház, vagy a Semmelweis Kórház (mindkettő Miskolcon).

Megtudtuk még: a betegszállítási feladat átcsoportosításával (ugyebár, újabban maszek szállító cégek is jelen vannak) fennmaradt kivonulások negyede-harmada így-úgy összefügg az ivással, beleértve például az epilepsziás rosszulléteket; mint jeleztük, nem csak húsvétkor. A háromnapos ünnep idején nincs is plusz készültség, annyi az indítható kocsi, mint máskor. (Legutóbb egyébként március 15. kapcsán volt megnövelt készültség…)

Mint mentős riportalanyunk fogalmazott a részegek beszállításáról: “rátolatsz, behúzod, viszed. Nem nagy sztorik”. Hozzátette: ilyen ünnepek után két nappal aztán a belgyógyászatok is “megtelnek”.

Kapcsolódó cikkek: