Nincs pénz, nem jön össze a lapok, újságok világkongresszusa

Pénzhiány miatt nem jön össze Bejrútban a lapok, újságok júniusra tervezett világkongresszusa.

Kedden ugyanis bejelentette a házigazdaként eddig biztosnak számító libanoni An Nahar című újság, hogy nincs meg a rendezéshez szükséges pénz.


Az An Nahar azt közölte az Újságok és Lapkiadók Világszervezetével (WAN-IFRA), hogy a gazdasági válság őket sem kímélte, és nem képesek előteremteni a bejrúti kongresszusra a pénzt. “Sajnálatunkra arra kényszerülünk, hogy lemondjuk a libanoni fővárosba tervezett eseményt, miután lehetetlen előrelépni a biztonsághoz, az egyéb infrastrukturális szükségletekhez és szolgáltatásokhoz nélkülözhetetlen költségek fedezése, illetve azok nélkül, akik a pénzt adnák mindehhez”- közölte a libanoni lap bejelentését idézve a világszervezet elnöke, Gavin O’Reilly.

Nagyjából 700 kiadó, főszerkesztő, lapszerkesztő és neves újságíró regisztráltatta magát már a június 7-e és 10-e között tervezett bejrúti találkozóra, aminek összköltsége 1,6 millió euró lenne, és a regisztrációs díj ennek az összegnek a töredékét sem fedezi. A Lapszerkesztők Világfóruma, amely szintén Bejrútban akart tanácskozni, október 6-a és 8-a közötti időre módosította a rendezvény idejét, és Hamburgba helyezte át az eseményt. A lapok világkongresszusát feltehetőleg 2011-ben tartják meg, de helyszín még nem ismert.

A párizsi székhelyű WAN-IFRA 18 ezer nyomtatott lapot, 15 ezer online híroldalt és háromezer kiadót képvisel világszerte.
– Független Hírügynökség –