Nincs pénz a győri Baross híd felújítására

Egyelőre nem újítják fel a Baross hidat Győrött, mert nincs rá pénz. Pedig a munka sürgős lenne, mert a város leforgalmasabb átkelője egyre rosszabb állapotban van. A teherautók már nem hajthatnak át rajta, de még így is naponta több tízezer autó és busz közlekedik a hídon.

A fenntartó állami közútkezelő szerint az város észak és déli részét összekötő átkelő legfeljebb néhány évig bírja még a terhelést. A 114 éves Baross hidat utoljára 1980-ban tették rendbe, akkor több hétre teljesen lezárták. Évekig azért nem lehetett hozzányúlni az építményhez, mert ha lezárják, teljesen megbénult volna a város forgalma. Tavaly azonban elkészült a kétszer két sávos Nádor-aluljáró, amivel elvileg kiválhatnák a rossz állapotú hidat, errefelé terelhetnék a járműveket.

A Baross híd teljes rekonstrukciója számítások szerint körülbelül 1 milliárd forintba kerülne. Amíg a vas és beton szerkezet tényleges feltárását nem tudják elkezdeni, folyamatosan vizsgálják az átkelő műszaki állapotát.

Az önkormányzat nem sietteti a felújítást, a városvezetés inkább új funkciót találna a 114 éves műtárgynak. Amióta a teherforgalom elkerüli a hidat, lassult a szerkezet állagának romlása – mondta a Független Hírügynökségnek Ottófi Rudolf alpolgármester. Szerinte az is elképzelhető, hogy hamarosan csak a gyalogosok használhatják majd a Baross hidat. Ehhez azonban teljesen át kellene alakítani a belváros közlekedését, ami évekbe is telhet.

A Független Hírügynökség megkereste a Magyar Közút Kht-t az ügyben, de nem kívántak nyilatkozni.