Nincs Pécsnek pénze az úgynevezett IMS technológiával épített iskolák felújítására

Pécsnek nincs pénze az úgynevezett IMS technológiával épített iskolák felújítására. Három ilyen intézmény van, közülük egy már életveszélyes. A három épület szerkezetének megerősítésére legalább egymilliárd forint kellene, a városnak azonban ennyi pénze nincs erre. Az állami “vis maior” alapból legfeljebb 20 millió forintot kérhetnének, ez viszont nem kell.

Vastag acélsodronyok tartják össze az iskolák tartószerkezetét – ez az úgynevezett IMS technológia. Húsz évvel ezelőtt azonban rosszul építették meg: a sodronyok elrozsdásodtak, több helyen pedig elszakadtak. Három ilyen iskola van Pécsett. Közülük az egyikben akkora a baj, hogy életveszélyessé nyilvánították a nyáron. A diákok különböző iskolákban kezdték a mostani tanévet. A három épületre legalább egymilliárd forintot kellene költeni. Pécs vezetői azt mondják, hogy ennyi pénze nincs a városnak, ezért az állam rendkívüli kiadásokra fenntartott úgynevezett “vis maior” alapjából kértek pénzt a felújításra. Nemrég megjött a válasz, legfeljebb húsz milliót kaphatnak. Ezt Pécs nem kéri.

“A minisztériumban azt a javasolták, hogy a polgármester úr írjon egy levelet az oktatási minisztériumba, illetve egy levelet az önkormányzati minisztériumba, hogy amennyiben idén vannak maradványösszegek, akkor ebből nyújtsanak támogatást a pécsi iskolák felújításához – mondta a Független Hírügynökségnek Meixner András, Pécs oktatásért felelős alpolgármestere.

A levelet elküldték, de válasz egyelőre nem érkezett. Pécs alpolgármestere szerint az állami segítség elengedhetetlen. A városnak jövőre erre a célra 3-400 millió forintja lesz, amelyből várhatóan egy intézményt tudnak felújítani.