Nincs nyoma a petrezselyemnek

Vasárnap estig senki sem jelentkezett olyan mérgezéssel, melyet a napokban Kabáról ellopott, rovarirtóval permetezett petrezselyem válthatott ki – értesültünk a megyei mentőszolgálat, a rendőrség, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékesétől.

A nyomozók egyelőre nem találták meg a 2-3 mázsányi petrezselymet, valamint az sem derült ki, hogy kik a tolvajok. A múlt hét közepén elkövetett bűncselekményről pénteken este szerzett tudomást a rendőrség.

– A zöldséget október elsején permetezték le Zolone nevű vegyszerrel, amely szerves foszforsav észtert, azaz igen mérgező, ám gyorsan bomló anyagot tartalmaz – tudtuk meg a megyei tiszti főorvostól, Pásti Gabriellától. Mint elmondta, a petrezselyem gyökerébe ez csak kis mennyiségben szívodott fel, így heveny mérgezés nem várható. Ettől még legyenek óvatosak: állatkísérletek bizonyítják, hogy a foszforsav észter rákkeltő. – A kereskedőket értesítettük arról, hogy minden esetben ellenőrizzék a permetezési naplót, az emberek pedig csak megbízható helyről vásároljanak – tette hozzá a tiszti főorvos. Könnyen elképzelhető, hogy a zöldséget nem megyénkben próbálják eladni.

Október végéig nem szabadna megenni

A szakember óvatosságra int, ugyanakkor óv attól, hogy pánikba essünk a múlt héten Kabáról ellopott vegyszeres petrezselyem miatt. A 2-3 mázsányi zöldséget feltehetően azért szedték fel ismeretlenek, hogy piacra dobják. Eddig senki sem jelentkezett olyan mérgezéses tünetekkel, mely a szerves foszforsav észtert tartalmazó – rovarirtásra használt – Zolone permetszerre vallana.

Várjuk ki a végét!

Amikor múlt pénteken este értesültünk a történtekről, azonnal tájékoztattuk az Országos Tisztiorvosi Hivatalt, hiszen elképzelhető, hogy a petrezselyet nem Hajdú-Biharban próbálják eladni – mondta el lapunk érdeklődésére a megyei tiszti főorvos, Pásti Gabriella. Tájékoztatása szerint, a zöldséget október elsején permetezték le Zolone-nal, így 24 napig nem szabad enni belőle. Bár az említett foszforsav észter igen mérgező, nagyon gyorsan le is bomlik. Éppen ezért a szakember kizárta annak lehetőségét, hogy a petrezselyem heveny mérgezést okozhatna. Ugyanakkor megjegyezte: a szer kisgyermekekre veszélyesebb lehet, illetve állatkísérletek bizonyítják, hogy a foszforsav észter hosszabb távon rákkeltő.

– A petrezselymet feltételezhetően nagy tételben akarják eladni, ezért a kerekedők és a vendéglátósok figyelmét felhívtuk arra, hogy az eladótól mindenképp kérjék el a permetezési naplót, melynek tartalmaznia kell, mikor és mivel kezelték az adott árut – mondta Pásti Gabriella.

A piaci árusoknak szintén rendelkezniük kell olyan papírral, mely igazolja, hogy letelt a permetezésre vonatkozó várakozási idő (ezt a piacfelügyelet ellenőrzi).

A szerves foszforsav észter akkor okozhatna súlyos tüneteket, ha tisztán fogyasztják, vagy az azzal permetezett petrezselyemből több kilónyit megesznek – mondta Zacher Gábor toxikológus. A mérgezés jele lehet a felső légutak bő folyadékelválasztása, a nyálzás, a herionistákéhoz hasonló szűk pupilla, az izomremegés, tudatbeszűkülés, a halmozott epilepsziás görcsrohamok. A testúly is számít, hiszen egy gyermeknél ugyanaz a mennyiség komolyabb gondot okozhat, mint egy felnőttnél – tette hozzá.

Ra. L.