Nincs munka? Irány Szlovákia!

Váradi Bertalan
Váradi Bertalan - © Fotó: Bujdos Tibor
Szalaszend – Észak-Abaújban kevés­­­ a munkahely, de a határon túl tárt karokkal várják a munkavállalókat.

Néhány éve új munkaerőpiacot fedeztek fel maguknak az Észak-Abaújban élő emberek. Szlovákiába járnak dolgozni, ahol több lehetőség is adódik a számukra: dolgozhatnak gyártósornál, baromfifeldolgozóban, műanyaggyártó üzemben vagy akár építkezéseken. A fizetéssel elégedettek, és van, ahová busz szállítja őket.

A Szalaszenden élő Váradi Bertalant otthon találtuk, mert épp háza felújításával van elfoglalva, és várja a szerelőt a bojleréhez. Ő is azért tud előrehaladni, mert igyekszik folyamatosan dolgozni. Van, amikor közmunkás, de természetesen keresi a jobb lehetőségeket és a jobb fizetést. Bertalan 2-3 évvel ezelőtt dolgozott Szlovákiában, a Kenyheci Ipari Parkban, és még ma is ott dolgozna, ha meglenne most is az a jó kis csapat, akikkel együtt utaztak kocsival a munkahelyre. Most azonban nem tud hogy eljutni Szlovákiába, mivel nincs autója.

Tizenkét órás műszakban

– Kenyhecen, egy autóalkatrészeket gyártó cégnél dolgoztam, CD-rádiókat raktunk össze. Folyamatos munkarend volt, 2 nap nappal, 2 nap éjszaka, a kettő között egy szabadnap, 12 órás műszakokkal. A fizetés 650 euró havonta, a nettó 550 euró volt, ami a helyi viszonyokhoz képest jó fizetésnek számít. Napi egy eurót kaptunk étkezésre, ebből kijött egy rendes ebéd. A hétvégi és ünnepnapok ebédpénzét étkezési utalványban adták. Ezenfelül járt bónusz is. A próbaidő alatt kevesebb, de utána több. Szerettem ott dolgozni, a szlovákok nagyon rendesek voltak. A csoportvezetők és a műszakvezetők beszéltek magyarul, így nem volt gond a megértéssel – sorolja Bertalan. Látszik rajta, hogy sajnálja a kenyheci munkahelyet, ami mindössze 26 kilométerre van Szalaszendtől.

Azzal folytatja, hogy a térségből sokan találtak munkát Szlovákiában. Vonzó a fizetés, és az, hogy euróban kapják meg a bérüket. Ehhez képest itthon egyetlen lehetőség a közmunka. Lehet napi bejelentéssel dolgozni vállalkozóknál is, de egy hónapban csak 15 napot. A közelmúltban új lehetőség nyílt, mert építik az M30-as autópályát, és ide is keresnek embereket. Azonban megválogatják, kit vesznek föl. Többen Miskolcon dolgoznak, bár az már messzebb van, 45 kilométer, veszi számba Bertalan a lehetőségeket. Megjegyzi: ma, aki dolgozni akar, talál munkát.

Jó lehetőség

Azt már Tóth István, Szalaszend polgármestere teszi hozzá, hogy az Abaújban élő emberek számára a viszonylag jó fizetés miatt vonzó Szlovákia. Nyilván nehézséget jelent számukra az utazás, de a fizetésüket és az egyéb juttatásukat rendesen megkapják. Ha pedig túlóráznak, akkor szép jövedelmet könyvelhetnek el maguknak. Főleg betanított munkára keresnek embereket a határon túl. Munkásszállót is igénybe vehetnek, így nem kell mindennap utazgatniuk.

– Az a tapasztalatom, hogy aki tovább akar lépni, az keresi a munkalehetőségeket, aki viszont nem, az marad közmunkán. Szlovákián kívül jó lehetőséget kínál a miskolci Bosch is, hiszen ingyen szállítja a dolgozókat a munkahelyre, akik ott 170–180 ezer forintot is megkeresnek havonta. Ez pedig nem ­rossz fizetés, ha azt nézzük, hogy képzetlen munkaerőről van szó. Persze olyanok is akadnak, akik 3-4 napot bírnak csak ki a valódi munkahelyen, azután valamilyen mondvacsinált ürüggyel leszámolnak: hogy csak 3-szor mehetnek ki cigizni, vagy hogy hosszú a 12 óra. Azonban olyanok is vannak, akik hosszú távon gondolkodnak. Szalaszendről, Fulókércsről, Fájból, Novajidrányból sokan járnak a Boschba dolgozni – sorolja a polgármester. Hozzáteszi: Szalaszenden a közfoglalkoztatásban dolgozóknak is be kell tartaniuk a szabályokat. A második igazolatlan nap után elbocsátás következik, és aki ittasan jelenik meg a munkahelyén, azt haza­küldik. Erre szükség is van, hiszen az emberek csak így tanulják meg, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a munka­helyen.

Hegyi Erika


Az egyik állásajánlat

Körülnéztünk az állásportálok kínálatai között. Ezt találtuk: betanított munka Szlovákiában nyelvtudás nélkül, fizetés: 230 000 forint/hó.
Elvárások: jó kézügyesség, pontos, önálló munkavégzés, jó látás, megbízható személyiség, felelősségtudat, aktív részvétel a szerelési folyamatokban, 3 műszakos munkarend vállalása, minimum általános iskolai végzettség. Amit kínálunk: folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőség, stabil, hosszú távú munkalehetőség, modern, klimatizált munkahely, jó munkahelyi légkör, határozatlan idejű munkaszerződés, egy hónap próbaidővel, alapfizetés + bónuszok, szlovák bejelentés, étkezési jegy, előleg első ledolgozott hét után, szlovák betegbiztosítás, körzeti orvos, ingyenes szállás (nem munkásszálló).