Nincs még öv a buszokon – Magyar Hírlap

A magyarországi autóbuszok alig néhány százalékában van csak biztonsági öv. Bizonyos járművekbe gyárilag beépítették az övet, ezekben tavasz óta kötelező használni a biztonsági eszközt az utasoknak is. A régi buszoknak azonban csak alig néhány százalékában van még öv, és egy évtized is eltelhet, mire lecserélődik a járműpark. Porbléma még, hogy a zsúfolt járatokon nem várhatják el minden utastól, hogy kössék be az övet – írja a Magyar Hírlap.

A KRESZ áprilisi módosítása szerint, ha nem kapcsolják be a biztonsági övet, akkor azért már nem a sofőr, hanem az utas vonható felelősségre – írja a lap. A szigorítással a halálos balesetek számát akarják csökkenteni, de szakértők szerint a biztonsági öv semmit sem ér, ha a busz felborul: a karosszéria rendszerint összeroppan ugyanis ilyen helyzetben.

Külön problémát vet fel az ellenőrzés, hisz akkor, ha a rendőrség kötelességszerűen végigjárná a buszokat, biztosan nem lehetne tartani a menetrendet, emellett a sofőrök egyébként sem szállíthatják le az öv nélkül utazókat.