Nincs még döntés a kismamák orvosválasztásáról

Az egészségügyi tárca még nem döntött arról, hogy június 30-a után módosítja-e a kismamák orvosválasztásáról szóló szabályozást – tájékoztatta hétfőn a Független Hírügynökséget a minisztérium sajtóosztálya. Tehát egyelőre nem tudni, hogy az év második felétől kell-e fizetniük azoknak a nőknek, akik nem az ügyeletes, hanem a választott orvosuknál szeretnék megszülni gyermeküket.

Jelenleg az az átmeneti szabályozás van érvényben, hogy azoknak a kismamáknak, akik június 30-ig világra hozzák gyermeküket, nem kell fizetniük az orvosválasztásért. Július 1-től azonban, ha ragaszkodnak saját orvosukhoz, az ellátás költségének 30 százalékát, illetve legfeljebb 100 ezer forintot nekik kell állniuk. Hétfői lapértesülések szerint ez a szabályozás változna meg úgy, hogy a kismamáknak megmaradna az ingyenes orvosválasztás lehetősége.

A betegek a jelenlegi szabályozás szerint szabadon választhatják, melyik kórházba kérik a beutalójukat, azt azonban nem, hogy a kórházon belül melyik orvos kezelje őket. Ha mégis maguk akarják eldönteni kihez fordulnak a kórházon belül, a terhesgondozáson és szülészeti ellátáson kívül már január óta ki kell fizetniük a kezelés költségének 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot.