Friss hírek

2009.06.02. 21:06

Bővült a versenyhivatal eszköztára

<p>Módosult a versenytörvény június elsejétől. Elsősorban a kartellek elleni fellépés területén bővült a Gazdasági Versenyhivatal(GVH) eszköztára - olvasható a GVH keddi közleményében. A legnagyobb változás az, hogy ezentúl a versenytörvény szabályozza a hatóság által eddig alkalmazott engedékenységi politikát.</p>

Az engedékenység lényege, hogy ha a kartellezésben résztvevő vállalkozás felfedi a versenyhatóságnak a kartellezés tényét, és egyidejűleg bizonyítékot is szolgáltat a jogsértés bizonyításához, akkor a GVH teljesen vagy részben elengedheti a vállalkozással szemben egyébként kiszabható bírságot. Ezenkívül egy büntetőeljárásban büntethetőséget kizáró okot jelent a hatósággal folytatott együttműködés, illetve a kártérítés esetén az engedékenységben részesülő vállalkozás nem tartozik egyetemleges felelősséggel.

A vállalkozások összefonódásának engedélyezésében is változásokra kell számítani. A vállalkozások összefonódásának ellenőrzésekor a GVH eddig az úgynevezett "erőfölény tesztet" használta, mostantól azonban az Európai Bizottság által is használt "hatékony verseny tesztet" kell alkalmaznia. A jövőben tehát a hatóság abból a szempontból is meg fogja vizsgálni a vállalkozások egyesülési kérelmeit, hogy azok nem okozzák-e a verseny szűkülését az adott piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!