Nincs fizetség a lengyel-magyar szoborért

Egy évvel felavatása után még mindig nincs kifizetve egy győri köztéri szobor. Az alkotás különlegessége, hogy Magyarországon egyedüliként ez hirdeti a lengyel és a magyar nép barátságát. A szobrászművész már nem tud tovább várni a fizetségre. Azt mondja, ha nincs más mód a tartozás behajtására, végső esetben leszereli és elviszi alkotását.

Egy éve a magyar és a lengyel köztársasági elnök óriási ünnepség közepette avatta fel a szobrot. Akkor még a művész is örült, hogy több hónapos munkáját ennyire megbecsülik, és várta, hogy a szerződése szerint kifizetik. Ma már bánja, hogy hitt az ígéreteknek – mondta Tóth Dávid szobrászművész

A művész szerint a magyar szobrászok azt már megszokták, hogy úgy állnak neki a munkának, hogy mire befejezik, akkorra teremti elő a megrendelő is alkotásuk árát. De a lengyel-magyar baráti kör már egy éve nem tud fizetni.
A társaság túlzottan bízott az emberek illetve különböző vállalatok és cégek adományaiban, és a pályázati lehetőségekben – mondta Kollár János a Pilsudski Történelmi Társaság Elnöke.

A társaság kétmillió forinttal tartozik a szobrásznak. Azt ígérik, hogy mindenképpen előteremtik a pénzt, bár azt nem tudják, hogy honnan és mikor.

A szobrász viszont azt mondja, ha nem fizetnek neki, leszereli és elszállíttatja alkotását.Sporthírek