Nincs és nem is volt UD-s gyanúsítottja az NBH feljelentése alapján indult nyomozásoknak

Nincs és nem is volt az UD Vagyonvédelmi Zrt.-hez tartozó gyanúsítottja a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján indult nyomozásoknak – derül ki a nyomozások lezárásáról szóló határozatban. A határozatot hétfőn kapta kézhez Futó Barnabás, az UD vezetőinek ügyvédje. Korábban egy televíziós műsorban az hangzott el, hogy az UD-sek ellen még nyomoznak. Az ügyvéd szerint ez nem igaz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az NBH tavaly tett feljelentést, mert szerintük az UD egyes vezetői és munkatársai titkos hálózatot működtettek és megpróbáltak behatolni kormányzati szervek informatikai rendszereibe. Az NBH-s feljelentések alapján indított 7 ügyben már megszüntették a nyomozást, mert nem történt bűncselekmény. Az eljárás közben azonban más, tisztázatlan ügyekre utaló nyomokat találtak, ezért két – egyelőre ismeretlen tettes ellen indult – nyomozás még folyamatban van. Az egyiket haditechnikai és kettős felhasználású termékkel való visszaélés, a másikat szerzői jogsértés miatt rendelték el.
Más mellékszálakon is tart a nyomozás, ilyen annak a hangfelvételnek az ügye, amely Almássy Kornél visszalépését eredményezte az MDF elnökjelöltségtől.

Futó Barnabás ügyvéd hétfőn kapta kézhez az ügyek lezárásáról szóló határozatot. Ebben az szerepel, hogy bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozásokat. A vizsgálatok közben felmerült adatok alapján az NNI két ügyben áttette a nyomozást más hatóságokhoz. Téves az egyik televíziós műsorban elhangzott korábbi közlés, hogy ezek az ügyek az UD vezetői elleni nyomozások lennének. Ezeknek az ügyeknek nincsenek gyanúsítottai – mondta a Független Hírügynökségnek Futó Barnabás. A 10 hónapos nyomozásban nem volt gyanúsított egyetlen UD-s sem.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a megszüntetett hét nyomozás: lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés, adócsalás és számítógépes bűncselekmény – gyakorlatilag hacker támadás – , államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, számítástechnikai rendszer és adatok elleni támadás, illetve számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló rendszerek kijátszása.

Az UD Zrt.-és ügyben most Szilvásy György volt titokminiszter a gyanúsított – mert a gyanú szerint feleslegesen hozott nyilvánosságra titkos hangfelvételeket. A felvételeken Demeter Ervin és Kövér László beszélget egy vagyonvédelmi cég, az UD ügyvezetőjével. Korábban az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valamint a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről.