Nincs dioxin a Fornetti Magyarország termékeiben

Nem szennyezettek dioxinnal a Fornetti Magyarország termékei – jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos pénteken. Eddig 17 cég 57 mintát küldött be szakhatósági ellenőrzésre, közülük a Fornetti Kft. volt az első, amelynek lezárult a vizsgálata.

A Fornetti 7 olyan guargumit tartalmazó mintát küldött be múlt szombaton, amelyek összesített vizsgálati eredménye állapította meg, hogy a termékek egyértelműen mentesek a dioxin szennyezettségtől – mondta Süth Miklós.

A főállatorvos azt is elmondta a további szakhatósági vizsgálatoknál várhatóan áttérhetnek majd a jelenleginél gyorsabb és olcsóbb eljárásra. A dioxin hivatalos laboratóriumi vizsgálatához legalább 4 nap kell és 220 ezer forintba kerül egy minta tesztelése. Mivel kimutatható, hogy a dioxin szennyeződés összefügg egy másik kémiai szennyező anyaggal a pentaklórfenollal, a későbbiekben elég lesz ezt az utóbbit vizsgálni. A Pentaklórfenol laboratóriumi kimutatásához viszont csak 2 nap szükséges és 30-35 ezer forintba kerül.

Péntekig összesen 343 cég tett eleget a hivatalos felszólításnak és jelezte, hogy olyan termékeket gyárt, amelyek Indiából, illetve ismeretlen helyről származó guargumit tartalmaznak, tehát felmerülhet a gyanú, hogy termékeik szennyezettek. Az országos főállatorvos nem számít arra, hogy sokkal több jelentkező lesz.

Hétfőn zárul le egy másik cég, a Fiesland Hungária két termékének szakhatósági vizsgálata. A gyártó ennek ellenére péntekre már valamennyi boltból visszahívta a sárgabarack ízesítésű Túróvarázst és Krémes Duót. Szautner Péter, a cég kereskedelmi igazgatója még csütörtökön elmondta: mivel egyik csehországi beszállítójuk jelezte, hogy szennyezett guargumit tartalmazó sárgabarack lekvárt hozott be, a vevők megnyugtatására valamennyi ilyen ízesítésű termékét visszagyűjti a kereskedőktől és megsemmisíti.