Nincs áttörés az ózdi ingatlanpiacon

Nincs áttörés az ózdi ingatlanpiacon
Ózd – Továbbra is mélyponton áll az ingatlanpiac az észak-borsodi térségben. Fővárosi elemzők szerint ebben az évben megkezdődhet az emelkedés.

Az ózdi helyzet azonban ettől még messze áll, a helyben az adatok inkább romló tendenciát mutatnak. Az ezt befolyásoló tényezők, mint a munkahelyteremtés, illetve a meglévők megtartása a 2008-as állapotokat tükrözik.
 
Egyre többször olvasható különféle hirdetőfelületeken, hogy sürgősen, vagy áron alul eladó egy-egy ózdi ingatlan. Kínálat van bőven, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a kereslet annál kevesebb.
– Nagyon sokan és nagyon sokáig hirdetnek, mire eladható lesz egy ózdi lakás vagy családi ház – fogalmazott Fiedler László, az Archinvest 97 Kft. üzletágvezetője. – A hiteles vásárlások szinte teljesen megszűntek, inkább már csak készpénzért cserélnek gazdát a lakások, rendkívül alacsony áron.
Az eladási és vásárlási oldalon is újabb problémát jelent a banki hitelezés megváltozása. A 2008-as szemléletváltozás azt idézte elő, hogy egyre kevesebben felelnek meg a bankok által támasztott követelményeknek.
A hitelezés megváltozása mellett ugyancsak sarkalatos kérdés a munkahelyteremtés, és a meglévő munkahelyek megtartása. Ezek fejlődése nélkül a lakások adása-vétele sem növekedhet. A gazdasági feltételek mellett, pedig a lakosság szemléletváltozására is szükség van. Fiedler László szerint egyre inkább előtérbe kell helyezni a megtakarításokat. Egy család életében mindössze egyszer, kétszer kerül napirendre az ingatlancsere, erre pedig készülni kell.
– ME –