Nincs állása, de van 130 milliós adótartozása – RTL Klub

Három cég is több mint egymilliárd forinttal tartozik az államnak – ők a legnagyobb adósok. Legalábbis ez derül ki az adóhatóság legfrissebb adataiból. Az APEH negyedévente teszi közzé az adósok listáját, amelyen magánszemélyek is szerepelnek, összesen 41-en. Egy vasasi férfi több mint 130 milliós tartozással került fel a listára, és ebben még nincs benne a több mint 75 millió forintos büntetése – számolt be szerda este az RTL Klub Híradója.

69 vállalkozás és 20 milliárd forint – ennyivel tartoznak a cégek közül a legnagyobb adósok. Az első helyen álló cég 1 milliárd 654 millió 449 ezer forinttal tartozik, de a bírság összege is egymilliárd forint felett van – 1 milliárd 132 millió 435 ezer forint.

Az állampolgároknak joga van megtudni azt, hogy egyes adózók hogy nem járulnak hozzá a közteherviseléshez – mondta Dávida Mariann, az APEH főosztályvezetője az RTL Klub Híradójának. Ezért hozzák nyilvánosságra a listát, illetve azért, hogy a cégek tudják, kikkel nem érdemes szerződést kötni, mert végrehajtás előtt állnak.

A Baranya megyei Vasason lakik a legtöbb adóval tartozó magánszemély. A férfinek 136 millió 845 ezer 626 forinttal tartozik, ehhez jön még hozzá 75 millió 746 ezer 788 forint bírság és késedelmi kamat. A férfi tartozásával 20 céget is megelőz. Az adós szülei szerint a férfinek nincs munkája, így nem értik, hogy lehet adótartozása. Az APEH szerint kizárt a tévedés. Aki a listán rajta van, annak tartozása is van.

Az APEH szégyenlistája nyilvános, az adóhatóság honlapján bárki megnézheti.