Friss hírek

2008.09.02. 12:04

Koszovói pecséttel nem léphetnek Szerbiába a turisták - Belgrád nem fogadja el a pristinai diplomát

<p>Külföldi turisták ezreit fordítják vissza Dél-Szerbiában, a presevói határátkelőnél a szerb hatóságok, amiért útlevelükben a Belgrád által el nem ismert Koszovó pecsétje van. Az intézkedés leginkább a macedón állampolgárokat sújtja, akik montenegrói nyaralásból hazatérve Koszovón át rövidítették le útjukat.</p>

Refet Hajdari, a macedón külügyminisztérium konzuli ügyek osztályának igazgatója a szkopjei Dnevnik lapnak kijelentette, hogy megkezdték az útleveleknek a begyűjtését, amelyekben a koszovói pecsét is benne van - amely pecsét miatt nem léphettek Szerbia területére -, hogy megállapíthassák a diszkrimináltak számát. Tiltakozni szeretnének ugyanis Belgrádnál a polgáraikat ért hátrányos eljárás miatt, nyilatkozta az osztályvezető. Eddig mindössze hárman tettek bejelentést. Ezért a minisztérium felszólította a polgárokat, hogy akiknek kellemetlenségeik voltak a szerb határon, jelezzék azt a konzuli ügyek osztályának.

A legnagyobb gondjuk a fuvarozóknak van, akiknek Koszovón át vezet az útjuk. Gyakran arra kérik a koszovói útlevélkezelőt, hogy ne üsse bele a pecsétet az úti okmányba, mert a szerb határon gondjuk származik ebből. A Dnevnik szerint még nincs válasz arra, hogy a visszafordítás a hivatalos belgrádi álláspont, vagy a határszervek kezdeményezése.

Szerbia egyébként a jövőben nem ismeri el a pristinai egyetem által kiadott diplomákat, ha az okmányokon rajta van az ENSZ-közigazgatás (UNMIK) pecsétje is. Így határozott a szerb kormány. A hírt maga Zsarko Obradovics oktatási miniszter jelentette be. A döntés teljességgel elfogadhatatlan a szerbiai albánság számára.

A dél-szerbiai albánság képviselői tárgyalást kezdeményez erről a szerb minisztériummal, és ha nem lesz megegyezés, "heves reagálást" helyeztek kilátásba. Ezt a kijelentést Belgrádban közvetlen fenyegetésként értelmezték. A szerb kormány határozatáról van szó, amely mögött ott vannak a szerb állami érdekek, hangoztatta a miniszter, ám nem részletezte, hogy melyek ezek, amelyek miatt nem ismerik el a pristinai egyetemen végzett fiatalok oklevelét.

Riza Halimi albán parlamenti képviselő elégedetlenségét fejezte ki a döntés miatt. Szerinte ez úgy jött mint derült égből a villámcsapás, hiszen ezt a diplomák elismerésének a problémáját 2001-ben rendezték. Obradovics miniszter ezt cáfolta, és Halimi nyilatkozatára reagálva kijelentette, ha ez a döntés Haliminek nem tetszik, az az ő dolga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!