Friss hírek

2007.10.12. 13:34

Európai "eszme-csere", a szó szoros értelmében

<p>Kétszáz Magyar állampolgár beszélget majd szombaton európai parlamenti képviselőkkel és szakértőkkel arról, hogy "mit adott nekünk az uniós tagság?", "egyenlőként kezelik-e a magyarokat az Unióban?", vagy hogy "mire kellene elsősorban fordítani az uniós pénzeket?". Az Európában is újszerűnek számító kezdeményezésről pénteken tartottak sajtótájékoztatót.</p>

A rendezvény célja az, hogy valós, szakértői véleményeken alapuló, vitában kikristályosodó véleményt alkossanak az Európai Uniót és Magyarországot érintő kérdésekben a szombati, egész napos rendezvény résztvevői. Az ország felnőtt lakosságát minden fő szempontból pontosan tükröző 200 emberrel szeptemberben már kitöltettek egy kérdőívet arról, hogy mi a véleményük bizonyos uniós kérdésekről. A szombati eszmecsere után megint válaszolnak majd ugyanazokra a kérdésekre, és ezáltal mérhetővé válik, hogy mennyire befolyásolhatja a tények pontos ismerete és a párbeszéden, netán vitán alapuló kommunikáció az emberek véleményét.

A konferenciát Göncz Kinga külügyminiszter nyitja majd meg, aztán a résztvevők kisebb csoportokban beszélgetnek, vitatkoznak majd EP-képviselőkkel, szakértőkkel. Mint György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egész rendezvény lényege az eszmék és vélemények valódi cseréje, ütköztetése.

A szeptemberi felmérést ismertetve Závecz Tibor, a Szonda Ipsos igazgatója elmondta: az eddigi ismeretek alapján a Magyar emberek "inkább pozitívnak, de azért problémásnak" tartják az Unióhöz fűződő viszonyunkat. Az ország és a saját településük szempontjából "inkább kedvezőnek" vélik az emberek az EU-ba lépésünk óta eltelt időszakot, a saját illetve családjuk sorsára gyakorolt közvetlen hatást tekintve viszont többen (44 százalék) éreznek inkább hátrányt, mint előnyt (33 százalék).

Ilyen úgynevezett fókuszcsoportos vizsgálatot az Unió és egy adott ország kapcsolatáról eddig csak Dániában folytattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!