Magyarország

2011.06.03. 15:32

OGY - A magyar nyelv napjává nyilváníttatná november 13-át a kormány

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - A nemzeti erőforrás miniszter országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi november 13-ika magyar nyelv napjává nyilvánítását. A megemlékezés időpontját a magyar nyelvet hivatalossá tevő, 1844-es törvény elfogadásának napja adhatja.</p>

Réthelyi Miklós, az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült előterjesztését azzal indokolja, hogy így a parlament kifejezheti megbecsülését a "nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt".

A határozati javaslat elfogadásával a Háznak 2011-től az intézmények, szervezetek és az állampolgárok figyelmét is fel kellene hívnia a magyar nyelv napjának "közös, méltó" keretek között történő megünneplésére. Az Országgyűlés emellett felkérné a kormányt, hogy a tudományos élet szereplőivel, valamint az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg "nemzeti nyelvünk használatának helyzetét" és ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet a "nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából". A határozati javaslat szerint a kabinetnek utóbbiról 2012. június 30-ig kellene tájékoztatást adnia a parlamentnek.

Az indítvány alapján a parlament a magyar nyelv napjának kijelölésével párhuzamosan továbbra is tiszteletben tartaná az ország hagyományos nyelvi sokszínűségét, és felelősséget vállalna a kisebbségek nyelvhasználati jogaiért.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!